Török Idegenforgalom (18)

Isztambul két kontinenst, Európát és Ázsiát összekötő város. Földrajzi helyzete miatt mindig fontos szerepet töltött be.

1184004
Török Idegenforgalom (18)
istanbul.jpg
İstanbul 1.jpg
İstanbul Instagram (22).jpg
İstanbul Instagram (21).jpg
İstanbul Instagram (18).jpg
İstanbul Instagram (12).jpg

Isztambul két kontinenst, Európát és Ázsiát összekötő város. Földrajzi helyzete miatt mindig fontos szerepet töltött be.

Az i.e. VII. században alapított Isztambul számos civilizáció hazája volt, a kultúrák, nyelvek, civilizációk találkozópontja.

A történelemben 3 birodalom: a római, kelet-római s oszmán birodalom fővárosa is volt. 1985-ben felkerül az UNESCO Világörökség-listájára is.

Isztambult északon a Halic, keleten a Bogazici délen a Márvány-tenger határolta részét ma a „történelmi félszigetnek” nevezik.

Ennek a félszigetnek a 4 régiója alkotja Isztambul történelmi régióit, melyek felkerültek az UNESCO Világörökség-listájára is. Ezek a Sultanahmet városi ásatási terület, a Suleymaniye védett terület, a Zeyrek védett terület és az Isztambul falai védett terület.

A Sultanahmet városi ásatási területen található a Topkapı Sarayı, Ayasofya, Hipodrom, Aya İrini és a Küçük Ayasofya mecset.

A Topkapı Sarayı az ottomán szultán palotája, ahonnan hosszú ideig a birodalmat irányították. Építését Fatih Sultan Mehmet kezdte meg, a XV. század végére fejezték be, és mintegy 4.000 embernek nyújtott lakhelyet.

A mintegy 80.000 négyzetméteren épült palota az új paloták építésekor elvesztette jelentőségét. 1923, az oszmán birodalom megszűnése után múzeumként használják.

A hosszú időn át a birodalom központjaként szolgáló palotában az ottomán építészet és művészet alkotásai, miniatúrák, Iszlám kéziratok, ruhák, fegyverek, falfestmények, használati tárgyak és az oszmán kincstár darabjai tekinthetők meg.

Az Ayasofya Isztambul egyik legfontosabb épülete. A bizánci birodalom idején, az 500-as években kezdték meg a katedrális építését, mely kupolájáról is híres. Az építészeti fordulópontot jelentő Ayasofya ma múzeum.

A Hipodrom nevű terület a 200-as években sport- és társadalmi központ volt. Mára romjait találták meg.

Az Aya İrini és a Küçük Ayasofya a bizánci időkben épült ortodox templomok.

A Suleymaniye mecset építésével Kanuni Sultan Süleyman bízta meg a XVI. század közepén Mimar Sinant. Ma Isztambul látképének kiemelkedő része. A város vallási, társadalmi és kulturális igényeinek is megfelelő komplexumként tervezték, a mecset mellett kórház, fürdő, karavánszeráj, iskola, orvosi egyetem és közkonyha is található, melyek közül sok máig fennmaradt.

A Zeyrek védett területen a Zeyrek mecset vagy a Pantokrator monostor 3 ortodox templomból álló épület. A XII. században épült monostorból Isztambul meghódítása után vallási iskola lett.

A terület az ottomán építészet példái miatt is fontos, itt találhatók Isztambul legrégibb, fából épült házai.

A Zeyrek védett terület szerepel az UNESCO pusztulóban lévő emlékek listáján, és teljeskörű felújítását hajtották végre.

Az Isztambul falai védett terület a történelmi félszigetet körülvevő falakból és közvetlen környezetükből áll.

Építése a IV. században kezdődött és a falakhoz az idők során számos kiegészítést építettek.

A falakon található hatalmas kapuk az állam erejét demonstrálták az érkezőknek, napjainkig használják őket. Az oszmán birodalom idején a falakat és kapukat számtalanszor javították és újjáépítették.

A páratlan történelemmel bíró Isztambult, melynek szépségét versekben, regényekben és filmekben is megörökítették, tavaly mintegy 14 millió külföldi turista látogatta meg.



Még több hír