Kíváncsi lenni az életre 52/ Vita a mesterséges intelligencia előnyei és hátrányairól

A szakértők szerint a mesterséges intelligencia radikális változásokhoz vezet majd a médiában.

2035464
Kíváncsi lenni az életre 52/ Vita a mesterséges intelligencia előnyei és hátrányairól

A mesterséges intelligencián alapuló technológia napról napra fejlődik és számos pozitív és negatív változást okozhat a média területén is, mint sok más területen.

A mesterséges intelligencián alapuló innovációk számos előny mellett munkanélküliséget és társadalmi etikai problémákat is okozhatnak.

Jelenleg rengeteg felhasználó minden személyes adatát megosztja ezzel az algoritmussal, a mindennapi életétől az egészségügyi és oktatási adatokig a fogyasztási kiadásokig, anélkül, hogy egyáltalán tudná, mit jelent a mesterséges intelligencia vagy az algoritmus. Heves vitát váltott ki az összegyűjtött adatok tárolásával és az emberiség kárára történő felhasználásával kapcsolatos aggodalom.

Ez a technológia, amely az emberi intelligenciát utánozza, megmutatja, hogy nagyon vékony a határ a disztópia és az utópia között, és ezt a határvonalat az emberek prioritásai határozzák meg. A médiaszektor az egyik olyan terület, ahol a mesterséges intelligencián alapuló technológiáknak hatása a leginkább érezhető.

Kassy Cho, a Most médiaplatform alapítója és főszerkesztője, valamint Muhammad Lila, a Goodable vezérigazgatója a mesterséges intelligencián alapuló technológiák médiára gyakorolt pozitív és negatív hatásairól, valamint az általuk ebben a szektorban hozott változásokról beszélt.

Az algoritmusok médiában betöltött szerepére rámutatva Cho azt mondta: "Segíthet nekünk abban, hogy szabadon engedjük az újságírókat, hogy arra összpontosíthassanak, amiben jók. Mivel nem kell olyan feladatokkal töltenünk az időnket, mint az interjúk átírása és a tartalom fordítása, produktívabbak lehetünk, és így jobban beoszthatjuk az időnket."

Cho kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia elfogult, és nem lehet tökéletes, mert  az emberek által létrehozott tartalmakra épül.

Cho nem hiszi, hogy a mesterséges intelligencia technológiája munkanélkülivé teszi az embereket.

A mesterséges intelligencia használata a médiában arra készteti az embereket, hogy jobb újságírókká váljanak, mondta Cho, hozzátéve:

"Úgy gondolom, hogy néhányan elveszítik majd az állásukat, de szerintem ez arra ösztönöz minket, hogy kreatívabbak legyünk. Mert végső soron a mesterséges intelligencia nem generál ötleteket. Arra ösztönözhet minket, hogy jobb újságírók legyünk, mert arra fogunk összpontosítani, hogy új ötletekkel jelentkezzünk, új formátumokat, jobb tartalmakat találjunk ki, és azon gondolkodjunk, hogyan használhatjuk a mesterséges intelligenciát a jobb újságírás érdekében."

A kár nagyobb lehet, mint az előny

Lila, a Goodable vezérigazgatója szerint az algoritmusok által az emberiségnek okozott kár nagyobb lesz, mint az előnyeik.

Lila kijelentette, hogy bár a mesterséges intelligenciának vannak kedvező következményei, például a gyorsabb és jobb tanulás, a média és az újságírás esetében a jövőre nézve nagy veszélyt jelent.

"Ha nem vigyázunk, a mesterséges intelligencia tönkreteszi a társadalmunkat. Valójában szerintem ez annyira veszélyes" – mondta Lila, megjegyezve, hogy nagy problémát jelent az emberek számára, hogy a jó és a rossz megkülönböztetésének képességét átruházzák a mesterséges intelligencia technológiára.

Lila kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia technológiák fejlődésével sokan elveszítik majd az állásukat, rámutatva: "Ha az újságírók nem használják a mesterséges intelligenciát, és nem értik meg a mesterséges intelligencia erejét új tartalmak előállításához, akkor messze le fognak maradni a játéktól." .



Még több hír