Kíváncsi lenni az életre 53/ A Hold-küldetések

A Hold a Földhöz legközelebbi égitest, szomszédunk.

2038660
Kíváncsi lenni az életre 53/ A Hold-küldetések

Míg a több millió fényévre lévő galaxisokat el tudjuk képzelni, legközelebbi szomszédunk, a Hold még mindig titokzatos útitársunk. A rejtélyes titkok megfejtését célozzák az emberes és ember nélküli küldetések. Tehát melyik ország mit tett eddig, és mi fog történni a közeljövőben?

A Hold a Földhöz legközelebbi égitest, szomszédunk, azért számos holdkutatási program fő célja volt.

Ez egy új korszak kezdete. Úgy látszik, hogy a következő évtizedben emberi kolóniát hozhatnak létre a Holdon.

Ehhez szoros nemzetközi együttműködésre van szükség, amelynek köszönhetően az országok megoszthatják egymással az erőforrásokat, a technológiákat és a felszíni tapasztalatokat.

Eddig 11 országnak és szervezetnek sikerült űrhajókat küldenie a Holdra.

Ezek az országok a Szovjetunió/Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok, Japán, Kína, India, Izrael, Olaszország, Luxemburg, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek és az Európai Űrügynökség által képviselt Európai Unió.

Azonban nem mindegyik azt jelenti, hogy leszállást hajtottak végre vagy jártak a Holdon.

A Holdra szállást kemény vagy puhának minősítik attól függően, hogy a jármű milyen sebességgel ereszkedik le a felszínre.

Puha landolásra akkor kerül sor, amikor a hajó biztonságos és lassú sebességgel ereszkedik le a felszínre, és erre az emberes küldetések vagy tudományos célú mérések esetén  van szükség.

Eddig csak három országnak- az USA, Oroszország és Kína - sikerült puha leszállást végrehajtania a Holdon.

2030-ra várhatóan a következő országok szállnak le a Hold felszínére:

Számos további ország rendelkezik aktív űrprogrammal vagy magánfinanszírozású űrprogramoknak ad otthont, és ezért 2030-ig valószínűleg emberes vagy ember nélküli puha leszállást hajtanak végre a Holdon.

Az egyik ilyen ország Türkiye.

Türkiye a következő évtizedben kemény és puha leszállásokat fog végrehajtani a Holdon.

A rakéta háromnapos útja során adatokat gyűjt és azokat továbbítja a világnak. 2028-ban  Türkiye puha leszállást végrehajtva kerül azon kevés országok közé, amelyek képesek tudományos tevékenységet folytatni a Holdon.

TRT Haber 



Még több hír