Kiváncsi Lenni Az Életre 59/ Az antarktiszi hőmérséklet

Kutatás jelent meg az antarktiszi hőmérsékletről, amely miatt a kutatók rövidnadrágot viselnek.

2057657
Kiváncsi Lenni Az Életre 59/ Az antarktiszi hőmérséklet

A valaha feljegyzett legszokatlanabb hőhullámban, amelyben a levegő hőmérséklete mintegy 39 fokkal melegebb volt a szezonális átlagnál, a klímaváltozás részaránya 2 Celsius-fok volt.

Az Antarktiszon 2022 márciusában bekövetkezett hőhullámmal kapcsolatos kutatás, amely miatt a régió kutatói rövidnadrágot viseltek, feltárta, hogy az éghajlatváltozás  jelentéktelen szerepet játszott a valaha feljegyzett legrendellenesebb hőhullámban.

Egy amerikai tanulmány, amelynek eredményeit az Advancing Earth and Space Science (AGU) című folyóiratban tették közzé, annak a rendellenes hőhullámnak az okait vizsgálta, amelynek következtében az antarktiszi Concordia állomáson 2022. március 18-án mínusz 11,5 Celsius-fokra emelkedett a hőmérséklet.

Míg a tanulmány kimutatta, hogy az éghajlatváltozás hatása jelentéktelen volt a hőhullámban, ami miatt egyes kutatók rövidnadrágot viseltek a régióban, ahol a szezonális átlaghőmérséklet körülbelül mínusz 49 Celsius fok, a fő ok a régió természetes változékonysága volt.

A kutatók, akik szimulációt készítettek a különbség mérésére, megállapították, hogy az éghajlatváltozás hatása csak körülbelül 2 fok, megjegyezve, hogy a szóban forgó hőhullámot egy szokatlan időjárási minta okozta, amely forró és párás levegőt hozott Ausztráliából.

Az éghajlatváltozás pontos szerepét még vizsgálják

Bár ez a tanulmány azt jelzi, hogy a meleg légkör nem játszik jelentős szerepet a hőmérséklet emelkedésében, az éghajlatváltozás pontos szerepét még vizsgálják.

A tudósok szerint lehetséges, hogy az éghajlatváltozásnak más olyan hatása is van, amelyet a modellek még nem vizsgáltak, például a meleg légtömeget a kontinensre hozó rendellenes szelekre gyakorolt hatása.

TRT Haber 

 

 



Még több hír