Kiváncsi Lenni Az Életre 67/ Kórházakat fenyeget a bezárás veszélye

Minden tizenkettedik kórházat fenyeget a bezárás veszélye az éghajlatváltozás miatt

2080433
Kiváncsi Lenni Az Életre 67/ Kórházakat fenyeget a bezárás veszélye

Megállapítást nyert, hogy világszerte minden tizenkettedik kórházat a részleges vagy teljes bezárás veszélye fenyeget az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási események miatt

Az XDI (Cross Dependency Initiative) fizikai éghajlati kockázatokkal foglalkozó kutatószervezet az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye részes feleinek 28. konferenciája (COP28) egészségügyi napján  közzétette a 2023-as globális kórházi infrastruktúra fizikai éghajlati kockázati jelentését, amely az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási események kórházakra gyakorolt hatását vizsgálja.

A jelentés szerint, amely világszerte több mint 200 000 kórház kockázatelemzését tartalmazza, a tengerparton és a folyók közelében található kórházak vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve, mivel a folyók és felszíni vizek áradása növeli a kórházak károsodásának kockázatát. Az évszázad vége felé a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válásával és a tengerszint emelkedésével járó part menti áradások veszélye szintén növeli a kórházak előtt álló kihívásokat.

A fosszilis tüzelőanyagok gyors kivezetése nélkül, és ha a kibocsátás tovább emelkedik, súlyosbítva az éghajlati válság hatásait, világszerte minden tizenkettedik kórházat 2100-ra a részleges vagy teljes bezárás veszélye fenyegethet a szélsőséges időjárási események miatt.

Ez azt jelenti, hogy összesen 16 245 kórház kerülhet veszélybe, ami majdnem kétszerese a jelenleg nagy kockázatnak kitett kórházak számának.

Ezért az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló beruházásokra van szükség az összes ilyen kórházban, de még ha ezeket a beruházásokat biztosítják is, sok kórház számára az áthelyezés lehet az egyetlen lehetőség.

A magas kockázatúnak minősített 16 245 kórház 71 százaléka alacsony és közepes jövedelmű országokban található.

A jelentésben szereplő magas kibocsátású forgatókönyv szerint a világ kórházait károsító szélsőséges időjárási események kockázata az évszázad végére több mint négyszeresére nőne, míg az alacsony kibocsátású forgatókönyv szerint ez a kockázat növekedési üteme 106 százalékra csökkenne.

Ha a globális hőmérséklet-emelkedést 1,8 Celsius-fokra korlátozzák a fosszilis tüzelőanyagok használatának gyors csökkentésével, akkor a kórházi infrastruktúrában bekövetkező károk kockázata a felére csökken a magas kibocsátási forgatókönyvhöz képest.

Délkelet-Ázsia a világ azon régiója, ahol a kórházakat a legnagyobb mértékben veszélyeztetik a szélsőséges időjárási események. A magas kibocsátású forgatókönyv szerint Délkelet-Ázsiában minden ötödik kórházat az a veszély fenyeget, hogy az évszázad végére teljesen vagy részben bezár.

Türkiyében minden huszadik kórház veszélyben van

Az előrejelzések szerint a szélsőséges időjárási jelenségek miatt bezárás veszélyének kitett kórházak aránya 2050-re 3,8 százalékról 4,4 százalékra nő Türkiyében.

Ha a kibocsátás továbbra is magas marad, a becslések szerint az évszázad végére minden huszadik kórházat szélsőséges időjárási események fognak érinteni, Türkiyében pedig 99 kórházat fognak nagymértékben veszélyeztetni az éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárási események.

"A kibocsátás csökkentése a legjobb módja a kórházak biztonságának megőrzésére"

A jelentés megállapításait értékelve Karl Mallon, az XDI tudományos és technológiai igazgatója kijelentette, hogy az éghajlatváltozás egyre inkább befolyásolja az emberek egészségét az egész világon, és azt mondta: "Elemzésünk azt mutatja, hogy ha a súlyos időjárási körülmények kórházak bezárásához vezetnek, és ha a fosszilis tüzelőanyagokat nem hagyjuk el gyorsan, a globális egészséget fenyegető kockázatok még inkább növekedni fognak, és kórházak ezrei válnak képtelenné a válságok idején történő ellátásra".

Mallon rámutatott, hogy a kórházakra jelentkező kockázat jelentős csökkentésének és a közösségek biztonságának megőrzésének legjobb módja a kibocsátás csökkentése.

 

 



Még több hír