Elhunyt Ara Güler

Kilencven éves korában, a kezelését végző isztambuli kórházban elhunyt a fotóriporterek doyenje, Ara Güler.

1071118
Elhunyt Ara Güler

A kórház főorvosa, Dr. Okan Özçeker elmondása szerint Ara Gülert szív- és légzési elégtelenségek miatt vették fel az intenzív osztályra. Szervezete nem reagált a kezelésre, és az éjszakai órákban hunyt el.

Ara Güler a kreatív török fényképészet nemzetközi rangú, legfontosabb képviselője volt.

Temetésére szombaton, a beyoğlui Üç Horan örmény templomban tartott szertartást követően kerül sor.

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök a fényképész halála miatt telefonon nyilvánította részvétét az Ara Güler Múzeum igazgatójának, Çağla Saraçnak. Hangsúlyozta, hogy a róla is portrét készítő Ara Güler hátrahagyott művei örök emléket jelentenek a művészről.

Güler halála miatt számos politikus is részvétét fejezte ki.

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök kijelentette: a nagy művészre, Ara Güler mesterre mindig tisztelettel fognak emlékezni.

Fuat Oktay köztársasági elnökhelyettes közösségi média oldalán azt írta: Törökország három nagy értéktől is meg lett fosztva.

„A fényképeivel Törökország történelmét megörökítő fotós, az újságírók és fotóriporterek doyenje, Ara Güler, a verseivel az anatóliai emberek hangját képviselő Bahaettin Karakoç, a török irodalom kiemelkedő őstehetsége, és a török politikának nagy szolgálatokat tévő tudós, Oya Akgönenç professzor elvesztése is mély fájdalommal tölt el minket” - jelentette ki Oktay.

„Minden életkorban teremtő, élettel teli, jó humorú, órákig, napokig a pillanat megörökítésén dolgozó nagy művész távozott közülünk” - mutatott rá İbrahim Kalın, a köztársasági elnöki hivatal szóvivője.

A köztársasági elnöki hivatal kommunikációs igazgatója, Fahrettin Altun Anatólia szemének és Törökország emlékezetének nevezte Ara Gülert.

„A lelkével létező Ara Güler objektívével Törökországot és népünket látni kiemelkedő élmény volt. Nyugodjon békében” - jelentette ki Abdulhamit Gül igazságügy-miniszter.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter mély megrendülését fejezte ki a fényképészet mestere, Ara Güler halála miatt, s részvétét nyilvánította családjának, szeretteinek és az egész művészvilágnak.

Bekir Pakdemirli földművelésügyi és erdészeti miniszter hangsúlyozta: Ara Güler örökké közöttük marad a fiatalok számára is példaértékű munkássága által.

Fatih Dönmez energiaügyi miniszter szerint a művész fényképezőgépével halhatatlanná tette az időt, s részvétét nyilvánította családjának és szeretteinek.

Az AK Parti főtitkár-helyettese, Numan Kurtulmuş közösségi média oldalán nyilvánított részvétet, Ara Gülert a kultúra és művészet óriásának nevezve.

Ömer Çelik, az AK Parti szóvivője szintén közösségi média oldalán nyilvánított részvétet:

„Életét úgy csiszolta meg, mint egy gyémántot. Az emberi élet és megpróbáltatások hatalmas tanúja és értője távozott közülünk” - írta.



Még több hír