MERT (6)/Rendszeresen alszom

Ma testünk egyik legfontosabb, elkerülhetetlen szükségletére, az alvásról szeretnénk beszélni. Tényleg, eleget aludtak? Mert azzal kezdjük, hogy feltesszük a kérdést, hogy rendszeresen alszunk-e.

2083271
MERT (6)/Rendszeresen alszom

Mert (6)/ Rendszeresen alszom

Rendszeresen alszom

Üdvözöljük a kedves hallgatókat. Ma testünk egyik legfontosabb, elkerülhetetlen szükségletére, az alvásról szeretnénk beszélni. Tényleg, eleget aludtak? Mert azzal kezdjük, hogy feltesszük a kérdést, hogy rendszeresen alszunk-e.

Ha nem aludtak, akkor a hamarosan lejátszott különböző frekvenciájú hangokat az elme nagyon nehezen képes feldolgozni, mert az alvás nem csak a testünk pihenésével, hanem az agyunk működésével is kapcsolatos…

A természetben az élőlények az alvásokat a táplálkozás és a védekezés szükségleteihez igazítják. Például a macskák fényes nappal alszanak, mert a természetben élő vadászok nappal jobban látnak, és éjszakánként indulnak vadászatra. Mi emberek a civilizáció hozta kényelem miatt a nap 24 órájában megválaszthatjuk, hogy mikor alszunk.

Azonban az agyunk és testünk felépítése miatt a nap bizonyos időszakaiban bizonyos mennyiségű alvásra van szükségünk. Más élőlényekhez hasonlóan, még ha nem is a ragadozók elől való elrejtőzés vagy a vadászat érdekében, szervezetünk az éjszaka és a nap egyensúlyát a nap fénye szerint különbözteti meg. Az agyunkban működik 1:00, amely nagyon jól ismeri az időt. Ez az óra segít reggel felébredni és éjszaka aludni. A napfény ennek az órának a legjobb barátja. Természetes óránk egyensúlyát a fény határozza meg. Az ember a táplálékból meg nem szerezhető D vitamint a napfényből szerzi. Ezért létfontosságú, hogy a napos órákban talpon legyen.

Az alvás az agyunkból a testünkbe vezető neuronok rendeződését biztosítja az ébrenlét időszakában mindennel kapcsolatban álló neuronoknak az alvás során lehetőségük nyílik a rendeződése. Az ébrenlét során az agy új működik, mint egy méhkas. Állandóan új emlékek kapcsolatai alakulnak ki. Ehhez az agy üzemanyagára, glükózra van szükség. Ha sokáig ébren maradunk, a neuronok elfáradnak, és összekeverednek egymással, nem képesek több impulzust elraktározni.

Az álom megtisztítja az agyat a nap során összegyűlt hulladéktól. A minden mozgásunk üzemanyagát biztosító glükóz alvás közben, amikor nem mozgunk, nagyobb mennyiségben jut el az agyhoz. Ezért az agy elraktározza a szükséges információkat, a szükségtelenek pedig megszabadult.

Emellett még számos tényező miatt, amit ebben a rövid időben nem tudunk felsorolni, a rendszeres alvás ugyanolyan fontos az ember egészsége szempontjából, mint a táplálkozás.


Címkék: #glükóz

Még több hír