MERT (11) /A félelem egy természetes védelmi mechanizmus

Mai programunkban egy kedvezőtlen jelentéstartalommal ismert érzésről, a félelemről lesz szó.

2089420
MERT (11) /A félelem egy természetes védelmi mechanizmus

Mert (11)/Csak úgy félek

Mai programunkban egy kedvezőtlen jelentéstartalommal ismert érzésről, a félelemről lesz szó. A félelem biológiai és pszichológiai okát és életünkben betöltött szerepét tekintve nem az egy bizonyos dologtól való félelemről, hanem általánosságban a félelem fogalmáról fogunk beszélni. Így a csak úgy félek szavakkal kezdjük programunkat

A félelem olyan reakció, ami nemcsak az embereket, hanem az állatokat is segíti az életben maradásban és a veszélytől való megmenekülésben. Alapjában véve a félelem lehetővé teszi, hogy az élőlények éberek maradjanak a veszéllyel szemben. Ez a reakció teszi lehetővé, hogy veszély esetén gyorsan cselekedhessenek. A félelem egy természetes védelmi mechanizmus, és segít menekülni az élőlényeknek a veszélyes helyzetekből. Vagyis félünk, mert életben akarunk maradni…

A veszély pillanatában az élőlények különböző módokon reagálnak. Például az adrenalin és a noradrenalin nevű stresszhormonok termelése gyorsítja a szívverést. A gyorsabban verő szív gyorsabban juttatja el az oxigént és a tápanyagokat a szervezetbe, így felgyorsítja az energiafelhasználást. Valamint félelem idején az izmokban tapasztalható feszültség gyorsabb mozgást, az izzadás pedig hőszabályozást tesz lehetővé.

A félelem figyelmezteti az egy csoportban lévő élőlényeket a veszélyre, és fokozza az együttműködést a csoportban. Veszélyes helyzetben fokozza a képességüket, hogy közösen cselekedjenek és csoportban védekezzenek. A természetes élet számára biológiai védelmet jelentő állapot az emberi közösségek számára fizikai és érzelmi jelentésben is érvényes. Megerősíti a közösségben a kötelékeket, hogy természeti vagy emberi eredetű veszélyekkel szemben védekezzenek.

Szavaink végeztével ismét szeretnék emlékeztetni, hogy a félelemről, mint biológiai jelenségről beszéltünk. A pszichológia és filozófia területét tekintve sokkal inkább szorongásnak nevezett állapot ugyan hordoz hasonló tulajdonságokat, de kívül esik mai témánkban. Végezetül hozzátennénk, hogy a túlzott vagy állandó félelem egészségügyi problémákat okozhat, mint például a szorongásos zavarok.


Címkék: #félelem

Még több hír