MERT (12) /AZ ÉVSZAKNAK MEGFELELŐEN TÁPLÁLKOZOM

AZ ÉVSZAKNAK MEGFELELŐEN TÁPLÁLKOZOM

2091534
MERT (12) /AZ ÉVSZAKNAK MEGFELELŐEN TÁPLÁLKOZOM

Mert (12)/AZ ÉVSZAKNAK MEGFELELŐEN TÁPLÁLKOZOM

AZ ÉVSZAKNAK MEGFELELŐEN TÁPLÁLKOZOM

Üdvözöljük kedves hallgatóinkat. Műsorunk mai részében egy olyan témával foglalkozunk, amely egyaránt érinti az egészségünket és a jövő generációinak biztonságos élelmiszerekhez való hozzáférését. Azzal kezdjük, hogy az évszaknak megfelelően táplálkozom, mert.

A nem túl távoli múltban, a 20. század utolsó negyedéig a világ népességének többsége vidéken élt. Vidéken vagy annak közelében az emberek fő megélhetési forrása a mezőgazdaság és az állattenyésztés volt, és könnyebben jutottak friss gyümölcshöz és zöldséghez, mint manapság. Ahogy azonban növekedtek a városok és kiürültek a falvak, elkezdett megváltozni a munka jellege. Ha ehhez hozzávesszük a gyorsan növekvő népességet is, elkerülhetetlennek tűnt, hogy a mezőgazdasági termékeket a hagyományos módszerek helyett ipari körülmények között állítsák elő.

A gyakran elhangzó panaszok, mint hogy „hol vannak már azok a régi paradicsomok”, nem is alaptalanok. Ugyanis a gyümölcsöket és zöldségeket ma már többnyire üvegházakban termesztik, nem pedig a szabadban. A napon érő, szezonális gyümölcsök és zöldségek, amelyeket akkor szednek le, amikor eljön az ideje, és röviddel a betakarítás után gyorsan elfogyasztanak, napjainkban már egyre ritkábban fordulnak elő. Ennek az egészségügyi hátrányai közül két pont emelkedik ki. Az első, hogy a mesterséges környezetben termesztett mezőgazdasági termékek tápértéke alacsony. A második, hogy az ilyen jellegű termelés során az élelmiszerekben gyakrabban fordulnak elő növényvédő szerekből származó maradványok.

Súlyosabb veszélyt jelent az egészségünkre, hogy sok, szezonon kívül fogyasztott élelmiszerben tartósítószerek és vegyi anyagok találhatóak, amelyek károsítják a bélflóra jótékony mikroorganizmusait, és gyengítik az immunrendszerünket. A szezonban és természetes módon termelt gyümölcsök és zöldségek rendkívül fontosak az immunrendszer szempontjából, köszönhetően magas rosttartalmuknak.

Végezetül említsük meg röviden, hogy a nem természetes módon termesztett gyümölcsök és zöldségek miként veszélyeztetik a jövőnket. A mesterséges környezetben zajló termesztés, betakarítás, tárolás és csomagolás során felhasznált energiát és vizet a következő generációktól vesszük kölcsön. Sajnos nyilvánvaló, hogy ha nem tanúsítunk érzékenységet a termelési folyamatoktól a fogyasztásig, akkor nem leszünk képesek pótolni ezeket a kölcsönzött értékeket. Ezért ma azzal búcsúzunk, hogy az évszaknak megfelelően táplálkozom, mert törődöm a bolygónkkal és az egészségemmel.


Címkék: #immunrendszer

Még több hír