MERT (14) /NEM DOHÁNYZOM

A dohányzásról fogunk beszélni, amely számos betegség, különösen a rák egyik legfőbb okozója. Azzal kezdjük a mondandónkat, hogy nem dohányzom, mert.

2091548
MERT (14) /NEM DOHÁNYZOM

Mert (14)/Nem dohányzom

Üdvözöljük kedves hallgatóinkat. Ma a TRT Türkiye Hangja Rádió mikrofonján keresztül próbálunk rávilágítani korunk egyik legfontosabb problémájára. A dohányzásról fogunk beszélni, amely számos betegség, különösen a rák egyik legfőbb okozója. Azzal kezdjük a mondandónkat, hogy nem dohányzom, mert.

A tizenkilencedik század közepéig a várható élettartam lényegesen rövidebb volt, mint napjainkban. Ennek az volt a legfőbb oka, hogy még nem voltak fejlettek a gyógyászati módszerek. Például egy szuvas foggal rendelkező ember akár húszéves korában is meghalhatott a gyulladás miatt. Az oltások, gyógyszerek és gyógymódok felfedezésével javult az emberek életminősége, de ez nem tartotta vissza őket attól, hogy saját kezűleg hozzanak létre olyan új dolgokat, amelyek veszélyeztetik az egészségüket. Ezek élén állt a cigaretta.

Az 1950-es évekig nem sokat beszéltek a dohányzás ártalmairól. Az USA-ban még ekkoriban is szerepeltek orvosok a cigaretta reklámokban, és azt az üzenetet közvetítették, hogy a dohányzás nem árt az egészségnek. Az orvosi technológia fejlődésének köszönhetően azonban az 50-es évek második felében kezdett világossá válni, hogy a dohányzás halálos betegségeket okoz.

Az orvostudomány mai állása szerint a dohányzás közvetlen kapcsolatban áll számos daganatos megbetegedéssel, különösen a tüdőrákkal. Az is ismert, hogy a dohányzás növeli a rák kockázatát a szájban, a nyelőcsőben, a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a vesében, a húgyhólyagban és a méhben.

A dohányzás testünk szinte minden rendszerére negatív hatást gyakorol. A dohányzás lassítja a vérkeringést és számos következménnyel jár a zsibbadástól az üszkösödésig, és egyike az érelmeszesedés fő okozóinak. A szívinfarktus, az agyvérzés és a szívbetegségek is gyakrabban fordulnak elő a dohányosoknál.

A dohányzás szintén tönkreteszi a reproduktív rendszerünket. A meddőség következményén kívül a terhesség alatti dohányzás nagyban növeli a vetélés, koraszülés vagy fejlődési rendellenességek kockázatát is. A dohányzás gyengíti az immunrendszert, és védtelenné téve a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Így a dohányzás által közvetlenül érintett szerveken kívül a szervezetünk általánosságban is egészségtelen lesz.

Ezek az ártalmak nem csupán a dohányosokat érintik, hanem azokat is, akik a dohányzók környezetében tartózkodnak, és ki vannak téve a füstnek. A cigarettából áradó rossz szag, amely az emberek hajától a ruhájukig mindent áthat, negatív hatással van a társadalmi életre is. Hangsúlyozzuk, hogy a dohányzás kerülése vagy a dohányzásról való leszokás fontos lépés a betegségek kockázatának csökkentéséhez, és azzal búcsúzunk, hogy nem dohányzom, mert tiszteletben tartom magam.


Címkék: #dohányzás

Még több hír