Hivatalba lépett Líbia új miniszterelnöke

Ahmed Maatik, az ország újonnan választott miniszterelnöke átvette feladatkörét

81416
Hivatalba lépett Líbia új miniszterelnöke

Líbiában az ideiglenes országgyűlés Általános Nemzeti Kongresszusa (MGK) bejelentette, hogy az ország újonnan megválasztott miniszterelnöke, Ahmed Maatik, átvette feladatkörét az ideiglenes miniszterelnöktől, Abdullah As.Sinitől.

Maatik a miniszterelnöki rezidencián tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy átveszi feladatkörét, a vezetés átadásáról szóló találkozón Sini nem vett részt.

Az elnöki rezidencián tartott első sajtótájékoztatón Maatik azt mondta: „Szomorúak vagyunk azok miatt, akik most Bengáziban vannak. Bengázinak a terrorizmussal kellett szembenéznie, a levegőből is bombázták. Kormányunk első feladatának azt tartja, hogy minden erőnkkel a terrorizmus és a szélsőséges csoportok ellen harcoljunk. Nem hagyjuk, hogy Líbia szomszédainak aggódniuk kelljen. Mindent megteszünk a júniusban esedékes parlamenti választások sikeréért. Ugyanakkor meggyógyítjuk a válság által sújtott népünk sebeit is.”

Az MGK márciusban bizalmi szavazást kezdeményezett Ali Zeydan miniszterelnök kormánya ellen, és ideiglenes a hadügyminisztert, Abdullah As-Sinit bízta meg feladatkörével. As-Sini szerint Ahmed Maatik megválasztása nem volt teljes egészében legitim, így visszautasította, hogy átadja hivatalát.

Ugyanakkor az Abdullah As-Sini vezetésével kialakított ideiglenes líbiai kormány 4 miniszterét is magába foglaló küldöttség érkezett az esti órákban az egyiptomi fővárosba, Kairóba. A Kairói Nemzetközi Reptér információi szerint a négy miniszteren kívül több magas rangú vezető is Kairóba érkezett.

A különgéppel érkező líbiai küldöttséggel kapcsolatban még nem adtak ki hivatalos közleményt, és semmit nem közöltek a látogatás céljáról vagy várható időtartamáról sem.

 


Címkék:

Még több hír