A NATO kész támogatni Ukrajnát

A Brüsszelben szervezett NATO-Ukrajna Tanács ülésén hozták meg a döntést.

82935
A NATO kész támogatni Ukrajnát

A NATO hadügyminisztereinek részvételével szervezett NATO-Ukrajna Tanács ülésén a tagországok egyhangúan arról döntöttek, hogy a NATO Ukrajna iránti támogatását kimutatandó, és az együttműködés új kereteinek megalapozása érdekében támogatáscsomagot készítenek elő Ukrajna számára.
Az üléssel kapcsolatban tájékoztató NATO források szerint a tagországok kétoldalú alapon technikai, anyagi és tanácsadói összetevőkből álló NATO-csomaggal elsősorban a védelmi szektor támogatását célozzák meg.
A NATO elsősorban a légi hadviselést támogatja, de beszámoltak arról is, hogy nem kizárólag a fegyverzetbeli támogatás került napirendre. Ennek legfontosabb oka az, hogy a NATO-nak a szükséges fegyverzet és felszerelés tekintetében hiányosságai vannak, és ezen a téren a hiányosságokat a tagországok részvételével kell megoldani.
A NATO-Ukrajna tanács előtt beszédet mondó Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára elmondta, hogy továbbra is elkötelezetten támogatják Ukrajna szuverenitását, függetlenségét és területi egységét, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszország vonja vissza és tartsa ellenőrzés alatt az ukrán határ mellett állomásozó fegyveres erőit. Hozzátette, hogy Ukrajna hosszú idő óta a NATO aktív, és eljött az idő, hogy ezt a kapcsolatot tovább erősítsék. Az európai térség biztonsága érdekében rendkívül fontos egy stabil, demokratikus és szuverén Ukrajna megléte, mondta a főtitkár.
A tanácskozáson Ukrajna képviseletében az ukrán hadügyminiszter, Mikhailo Koval tábornok vett részt.


Címkék:

Még több hír