Egyenlőtlen a muszlim kisebbség helyzete Indiában

84613
Egyenlőtlen a muszlim kisebbség helyzete Indiában

Annak ellenére, hogy Indiában a közelmúltban lezajlott választások egyik legfontosabb témája leginkább a muszlim kisebbségekre koncentrálva a kisebbségek jogaival állt kapcsolatban, a napokban megjelent „A muszlim kisebbség helyzete Nyugat-Bengálban” című jelentés szerint a térségben élő muszlim kisebbség igencsak nehéz helyzetben van.

Az Association SNAP és Guidance Guild szervezetek szerint a Nyugat-Bengál tartományban 100 ezer háztartás bevonásával elvégzett, a muszlim közösségen belüli különbségeket is figyelembe vevő tanulmány szerint „a háztartások 65%-a alacsony jövedelmi szinttel rendelkezik, nincsenek stabil életkörülményeik”.

Az alacsony jövedelmű háztartások csaknem fele alkalmi munkából él, és a muszlimok oktatásának színvonala is „aggasztó” a jelentés szerint. A háztatások több mint 17%-ában nincs írni-olvasni tudó felnőtt, és több mint felében csak az alsó tagozat osztályait végezték el.

Ugyanakkor a jelentés cáfolta a muszlimokkal kapcsolatban általánosan elterjedt hiedelmeket, a tartományban a muszlim gyermekek nemcsak vallási iskolába járnak, hanem állami oktatásban is részesülnek, a leánygyermekek is járnak középiskolába, és a muszlimok igénybe veszek a modern egészségügyi szolgáltatásokat.

A jelentés kitér arra, hogy a vidéken élő muszlimok több mint 90%-a bengáli nyelven beszél, mindössze nagyon kis részüknek anyanyelve az urdu.

Nyugat-Bengálban számos területen egyenlő arányban élnek hinduk és muszlimok, a jelentés arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisebbség hajlamos önálló lakókörzetek kialakítására.

A 2001-es adatok szerint Nyugat-Bengál lakosságának mintegy egynegyede muszlim.

 


Címkék:

Még több hír