Az Országgyűlés ülésén nem lehetett szavazni a svéd NATO-tagságról

A magyar ellenzék kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés, de a kormánypártok nem vettek részt az ülésen.

2018617
Az Országgyűlés ülésén nem lehetett szavazni a svéd NATO-tagságról

Az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülése határozatképtelen volt, azért nem lehetett szavazni Svédország NATO-csatlakozásáról.

Helyi médiajelentések szerint, a kormánypártok nem vettek részt az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülésén, amelyen Svédország NATO-csatlakozásáról szavaztak volna.

A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást elhalasztották, miután a parlamentben kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok nem vettek részt az ülésen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július 11-én megjegyezte, hogy Svédország NATO-tagsága elérhető közelségbe került, a ratifikálása jelenleg "csak technikai kérdés".

Június 28-án Magyarország bejelentette, hogy őszre halasztotta Svédország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló szavazást.

Finnország április 4-én lett a NATO 31. tagja, míg Türkiye és Magyarország nem ratifikálta Svédország NATO-tagságát.

Szijjártó Péter magyar miniszter július 5-én azt mondta, hogy állandó kapcsolatban állnak Ankarával, és aláhúzta, hogy Magyarország nem fogja megakadályozni egyetlen ország NATO-csatlakozását sem, ha Türkiye megváltoztatja negatív hozzáállását Svédország NATO-csatlakozásáról.

Szijjártó Péter június 14-én kijelentette, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát, de a végső döntés a parlament kezében van, figyelembe véve a stockholmi kormány által országával szemben megfogalmazott "sértéseket".



Még több hír