Stoltenberg: "Támogatás folytatása fontos az ukrán győzelemhez"

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta a fegyverszállítások felgyorsításának fontosságát.

2133752
Stoltenberg: "Támogatás folytatása fontos az ukrán győzelemhez"

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta a fegyverszállítások felgyorsításának fontosságát, mondván, hogy további támogatás van folyamatban Ukrajna számára.

Jens Stoltenberg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a fővárosban, Kijevben tartott közös sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a katonai segítségnyújtás késedelme "súlyos következményekkel" jár a csatatéren.

"Az Amerikai Egyesült Államok (USA) hónapokig nem tudott megállapodni egy csomagról. Az európai szövetségesek sem tudtak olyan mennyiségű muníciót biztosítani, mint ígértük."- fogalmazott a NATO főtitkára.

Rámutatva, hogy bármilyen későn érkező katonai segély azt jelenti, hogy Oroszország előrenyomul a frontvonalon, Stoltenberg elmondta: “Azonban még nem késő ahhoz, hogy Ukrajna győztesen kerüljön ki. További támogatás van folyamatban."

Stoltenberg hangsúlyozta a fegyverszállítások felgyorsításának fontosságát, és azt mondta: "Be kell látnunk, hogy ha késlekedünk a szállítással, az élet-halál kérdése".

Jens Stoltenberg megjegyezte, hogy a szövetséges országok megállapodtak abban, hogy növelik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, eközben üdvözölte a több mint 60 milliárd dolláros amerikai segélycsomagot, valamint az Egyesült Királyság, Németország és Hollandia új kötelezettségvállalásait, és hozzátette, hogy "hamarosan új nyilatkozatokat vár" más szövetséges országoktól.

Stoltenberg kijelentette, hogy Ukrajnának a NATO-ban van a helye, és hangoztatta: " A munka, amelyet most végzünk, visszafordíthatatlan útra tereli Önöket a NATO-tagság felé, hogy Ukrajna azonnal NATO-taggá válhasson, amikor eljön az ideje".



Még több hír