Vegyi fegyverek bevetésével vádolja az USA Oroszországot

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő írásbeli nyilatkozatában jelentette be az oroszország elleni új szankciókat.

2134975
Vegyi fegyverek bevetésével vádolja az USA Oroszországot

Az Amerikai Egyesült Államok azzal vádolta Oroszországot, hogy vegyi fegyvereket használ "háborús eszközként" Ukrajnában, és több mint 280 személyt és intézményt vett fel a szankciós listára.

Matthew Miller azzal vádolta Moszkvát, hogy a vegyi fegyvereket háborús eszközzé tette Ukrajnában, és a "klórpikrin" vegyi fegyvert használta az országban 2022 óta tartó háborúban.

Miller kijelentette, hogy ez a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény egyértelmű megsértése: "A külügyminisztérium a vegyi és biológiai fegyverekről szóló törvény értelmében arra a következtetésre jutott, hogy Oroszország "klórpikrint" használt Ukrajnában, és megsértette a Vegyifegyver-Tilalmi Egyezményt.

Miller ezzel összefüggésben arról számolt be, hogy az amerikai külügyminisztérium, és pénzügyminisztérium 280 személyt és intézményt vett fel a szankciós listára azzal az indokkal, hogy szerepet játszottak abban, hogy Oroszország vegyi fegyverekhez szükséges eszközöket és  termékeket szerezzen be.

Oroszország viszont elutasította az Egyesült Államok ezen állításait, azzal érvelve, hogy a szóban forgó állítás alaptalan.



Még több hír