Sajtószemle

Összefoglalója a török napilapokban megjelent híreknek.

473853
Sajtószemle

A Yeni Şafak arról szól, hogy Szalman szaúdi király elmondta, hogy ha az amerikai kongresszus elfogadja azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján amerikai bíróságokon felelősségre vonhatják az olajmonarchiát a 2001. szeptember 11-ei terrorakcióban játszott szerepéért, akkor eladják a 750 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegyet és egyéb értékpapírt. Értesülések szerint amikor Ankarában tartózkodott Szalman király, telefonbeszélgetés zajlott Szalman szaúdi király és Barack Obama amerikai elnök között, és akkor sor került e kérdésre. A közgazdászok szerint, ha Rijád eladná a 750 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegyet és egyéb értékpapírt, akkor süllyedne a dollár értéke. Továbbra is feszült a helyzet a két ország között.

A Sabah adja hírül, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének dohai csúcstalálkozója sikertelensége miatt mélypontra süllyedt az olajár, az pedig pánikot okozott az olajpiacon, Törökország pedig ritka ország, ahol nem volt pánik. A kereskedés kezdetén 2.86 TL volt egy dollár értéke, majd gyengült a török lirával szemben, és 2.84 TL-ra csökkent az értéke.

A Vatan közzéteszi, hogy az Ipari Államtitkárság kidolgozta az Operatív pilóta nélküli légijármű projektjét, már sor került az építésre. Az államtitkárság azt javasolja, hogy csak török gyártmányú rendszereket használjanak a projektben. Május 2.-ig pályázatot nyújthatnak be azok a vállalatok, amelyek akarnak szerepet vállalni e projektben. Az Operatív pilóta nélküli légijármű motorja nagyobb és erősebb, mint az ANKA és hasonló pilóta nélküli légijárművek motorja, azért jobban tűri a hosszú repülőutakat.

A Star ismerteti, hogy a "Virág és Gyerek" témájú világkiállítás Törökország első világkiállítása, és a megnyitója egybeesik az Április 23.-ai nemzeti szuverenitás ünnepével és nemzeti gyermeknappal. Várhatóan 7-8 millió vendéget fogad majd az EXPO 2016 Antalya, és április 22.-én Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök jelenlétében zajlik a megnyitója.

A Habertürk arról számol be, hogy a “Batman v Superman: Az Igazság Hajnala" filmben látható Batmobile, másszóval Batman autója, haladott a Yavuz Sultan Selim hídon. Az autó az elmúlt hónapban érkezett Törökországba, és egy hete vár, hogy haladjon a hídon. A haladásról egy reklámfilmet forgattak. Még nincs információ arról, hogy mikor nézhető a reklámfilm, és ki volt a vezetője. A Török Légitársaság szponzorálja a filmet, amely nagy kasszasikert aratott, eközben a Turkish Cargo vállalta a Batman autója, Batmobile szállítását. Ráadásul a Batmobile fényképe megjelenik a Török Légitársaság hivatalos folyirata Empathy áprilisi száma címlapján.



Még több hír