Sajtószemle

Értesítés a török napilapokban megjelent hírekről.

512188
Sajtószemle

A Yeni Şafak arról szól, hogy számos figyelmeztetést követően Törökország november 24-én lelőtt egy légtérsértést elkövető orosz harci gépet, és emiatt feszültség keletkezett a két ország közötti kapcsolatokban, már fontos lépést tettek a normalizálódáshoz vezető úton.  Levélben üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a június 12-én ünnepelt Oroszország napja alkalmából Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök, aki egyben reményét fejezte ki, hogy helyre lehet állítani a két ország közötti kapcsolatokat, arra azonnal választ adott Oroszország. A Kreml tegnap közölte, hogy Moszkva azt szeretné, ha Ankarával való viszonya a korábbi magas szinten állna helyre. Emellett Oroszország ankarai nagykövete, Andrey Karlov is részt vett a Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök által adott iftáron. Szakértők elemzik a kölcsönös magyarázatokat, és arra hívják fel a figyelmet, hogy mindkét fél akarja, hogy helyreállítsák a kapcsolatokat Törökország és Oroszország között, arra keresik a megfelelő utat, és formulát.

A Vatan arról számol be, hogy a Török Statisztikai Intézet közölte a 2015. évre vonatkozó vásárlóerő-paritáson számított adatokat. Az EU tagországait is beleértve 37 országot vontak be az összehasonlításba, az élelmiszerek és alkoholmentes italok árucsoportban a legdrágább ország, Svájc árszínvonala 173 százalék, és a legolcsóbb ország,  Macedónia árszínvonala 58 százalék. Törökország pedig a 23. helyen áll a 90 százalékkal.

A Habertürk ismerteti, hogy Binali Yıldırım miniszterelnök megtekintett egy lignitbányát Kütahyában, és elmondta, hogy a lignitbányák üzemeltetése elősegíti Törökország fejlesztését, és azt köszönjük a bányászati termelésben résztvevő munkásoknak. A miniszterelnök hozzátette, elhatározták, hogy további támogatást adnak a bányászoknak, mivel csökkentik Törökország külföldi energiaforrásoktól való függőségét. Valóban az munkahelyet is kínál, és azzal szavatolható az energiabiztonság is.

A Hürriyet közzéteszi, hogy Barack Obama amerikai elnök nagyon reagált Donald Trump a republikánusok várható elnökjelöltje muzulmánellenes kijelentéseire, amit akkor hozott szóba, miután Omar Mateen muzulmán amerikai állampolgár 49 embert meggyilkolt egy orlandói melegbárban. A republikánusok várható elnökjelöltje azt javasolta, hogy muzulmánokat ne engedjenek be az Egyesült Államokba, Obama azt a kérdést tette fel, lehet-e hátrányosan megkülönböztetni az amerikai  muzulmánokat. Lehet-e megbélyegezni őket. Obama hangoztatta, hogy egykor bizalmatlanságot is éreztek a muzulmánokkal szemben, majd szégyellték magukat. Obama hozzátette, hogy az Egyesült Államok figyel a vallásszabadságra, nem szabad figyelmen kívül hagyni az amerikai értékeket.

A Sabah arról értesít, hogy Franciaország szabadságnak tekintette a Törökországban szervezett demonstrációkat, már a francia kormány tiltotta be a demonstrációkat.



Még több hír