Török vezetők emlékeztek meg Atatürkről a halálának évfordulóján

Ma van a nagy török vezető, Atatürk halálának 85. évfordulója.

2063039
Török vezetők emlékeztek meg Atatürkről a halálának évfordulóján

FRISSÍTVE

Mustafa Kemal Atatürk, aki hírnevet szerzett magának katonai és politikai zsenialitásával, és a nevét aranybetűkkel írták be a török ​​és a világtörténelembe, 1938. november 10-én 9 óra 5 perckor távozott az élők sorából az isztambuli Dolmabahçe palotában.

Mustafa Kemal Atatürkről, a Török Köztársaság alapítójáról országszerte, az Észak-ciprusi Török Köztársaságban és a külképviseleteken ünnepségekkel és rendezvényekkel emlékeznek meg halálának 85. évfordulóján.

Az események keretében az állami tisztviselők ellátogattak a fővárosban, Ankarában található Anıtkabirba, az Atatürk földi maradványait őrző mauzóleumba.

A Recep Tayyip Erdoğan elnök vezette küldöttség koszorút helyezett el Atatürk mauzóleumánál.

Erdoğan aláírta az Anıtkabir különleges könyvét, és azt írta:

"Tisztelt Atatürk, az Ön halálának 85. évfordulóján ismét megemlékezünk Önről és fegyvertársairól, hősi halottainkról, akik a hazáért estek el, és veteránjainkról, akik hazának szentelték életüket. Türkiye felemelkedését, a török évszázad építését és nemzetünk százéves céljainak elérését semmilyen hatalom nem lesz képes megakadályozni."

Numan Kurtulmuş, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke részt vesz a hivatalos ceremónián, amelyet az Atatürk földi maradványait őrző mauzóleumban,  Anıtkabirban rendeznek Ankarában, a fővárosban, valamint a megemlékezési programon az elnöki rezidencián.

Numan Kurtulmuş, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnöke üzenetet tett közzé Gazi Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítója halálának 85. évfordulója alkalmából.

"Tisztelettel emlékezünk Gazi Musztafa Kemal Atatürk, a Török Nagy Nemzetgyűlés első elnökére és a köztársaságunk megalapítójára halálának 85. évfordulóján. Lelke nyugodjon békében. Kegyelettel és hálával emlékezünk minden hősi halottunkra és veteránunkra, akik e terület minden centiméterét a vérükkel öntözve, mennyei hazaként ajándékozták oda nekünk” - áll Numan Kurtulmuşnak a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében.

Cevdet Yılmaz köztársasági elnök helyettese szintén tisztelettel és kegyelettel adózott Atatürk előtt a közösségi médián közzétett bejegyzésében.

Cevdet Yılmaz megjegyezte, hogy hálásak minden hősi halottnak és veteránnak, akik a haza védelmének szentelték életüket.

 

Hakan Fidan külügyminiszter is üzenetet tett közzé a közösségi média oldalán,

"Ebből az alkalomból ismételten hangsúlyozom eltökéltségünket, hogy nemzeti külpolitikánkkal megerősítsük országunk szuverenitását és függetlenségét, és kegyelettel és hálával emlékezem meg függetlenségi háborúnk minden hőséről, különösen Gazi Musztafa Kemalról".

Fahrettin Altun az Elnöki Hivatal Kommunikációs igazgatója a közösségi média oldalán közzétett bejegyzésében szintén kegyelettel és hálával emlékezett Atatürkre,

"Hálával emlékezem meg minden hősünkről, akik ezt a földet hazává tették számunkra" - írta.

A Vallásügyi Elnökség is üzenetet tett közzé Gazi Musztafa Kemal Atatürk halálának 85. évfordulója alkalmából és megemlékezett róla.

Az elnökség november 10-e, az Atatürk emléknapja alkalmából közzétett üzenetében elhangzott, hogy a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóján tisztelettel és hálával emlékeztek meg Gazi Mustafa Kemal Atatürk, a köztársaság alapítóra a halálának 85. évfordulóján.

“Hősies őseink és dicső történelmünk iránti hűségkötelezettségünknek tekintjük, hogy a nagy áldozatokkal ránk bízott mennyei hazánkat és értékeinket megerősítve vigyük tovább a jövőbe. Egy tiszteletre méltó múlt fiaiként ma az a kötelességünk, hogy civilizációs értékeinket felelevenítsük, őseink makulátlan örökségét a jövőbe vigyük, minden erőnkkel államunk fennmaradásáért és nemzetünk jólétéért dolgozva." – áll a nyilatkozatban.



Még több hír