Ma április 23....

A Török Nagy Nemzetgyűlés megnyitásának 104. évfordulója, valamint az április 23-ai nemzeti szuverenitás és gyermeknap, amelyet Mustafa Kemal Atatürk nagy vezér adományozott  a gyerekeknek.

2130901
Ma április 23....

Ma április 23....

A Török Nagy Nemzetgyűlés megnyitásának 104. évfordulója, valamint az április 23-ai nemzeti szuverenitás és gyermeknap, amelyet Mustafa Kemal Atatürk nagy vezér adományozott  a gyerekeknek.

1920. április 23-án megnyílt a török nép akaratát képviselő parlament, az Első Nagy Nemzetgyűlés, és a török nép kinyilvánította függetlenségét. A török nemzet szívében április 23, a Nemzeti Függetlenség és Gyermekek Ünnepe függetlenségének rendíthetetlen kifejezése, melyet minden évben az egész országban és a külföldi képviseleteken is megünnepelnek.

Összeült a Nagy Nemzetgyűlés. Anatólia kimerült a háborúk miatt.

A Parlament megnyitásával Mustafa Kemal Atatürk vezetésével az emberek önrendelkezési lépéseket tettek. Ezentúl a szuverenitás feltétel nélkül a nemzeté volt.

Április 23-át pedig több mint egy évszázada ünneplik.

Atatürk kezdettől fogva a Parlamenten és a nemzeti akaraton keresztül akarta elérni a felszabadulást Minden lépésében arra törekedett, hogy olyan akaratot érjen el, amely a nemzetet képviseli. És azt mondta: "Az egész világnak tudnia kell, hogy nincs többé egyetlen hatalom ennek a nemzetnek az élén. Csak egy hatalom van, és ez a nemzeti szuverenitás."

Ezekkel a szavakkal Mustafa Kemal Atatürk azt magyarázta, hogy a nemzet sorsát magának a nemzetnek kell meghatározniaű és csak egy álláspont van, és ez az álláspont a nemzet szíve és lelkiismerete.

A Parlamentet 1920. április 23-án nyitották meg Ankarában, a pénteki ima után a nemzet imáival.

Az első napon 115 képviselővel ülésezett a parlament. A megnyitó beszédet a legidősebb tag, Sinop helyettes Şerif Bey mondta.

Gazi Musztafa Kemált egyhangúlag választották meg a parlament új elnökévé. Ankarában lerakták egy új állam alapjait.

Minden nehézség ellenére a nemzeti akarat győzött a függetlenségi harcban.

Április 23-át 1921-ben kezdték nemzeti ünnepként megünnepelni.

Atatürk nagy vezér 1929. április 23-án ajándékozta ezt az ünnepet a gyerekeknek.

Atatürk április 23-át nem csak az irántuk való szeretete miatt szentelte a gyerekeknek.

Gazi Musztafa Kemal a gyermekeket tekintette a nemzeti szuverenitás alapjának.

Az árva gyermekek gondozása a köztársaságalapítók egyik legfontosabb prioritása volt.

Az, hogy az ünnepet a gyermekeknek szentelték, az emberiség felelősségét jelentette irántuk.

Április 23-a volt a békevágy neve a gyermekek számára világszerte.

Atatürk ajándéka gyerekeknek nagy figyelmet és elismerést kapott a világtól. Példaértékű döntésként vonult be a történelembe a gyermekek jogai és jövője érdekében.



Még több hír