Türkiye Helyi Védettségű Márkái 5/ DÜZCE YUFKALI KONURALP PİLAVI

Düzce Yufkalı Konuralp Pilavı  bejegyzés dátuma:  2021.05.07

2096117
Türkiye Helyi Védettségű Márkái 5/ DÜZCE YUFKALI KONURALP PİLAVI

A türkiyei Fekete-tenger partján fekvő Düzce városa egy olyan piláffajta otthona, amely különleges alkalmi ételnek számít. Az Oszmán Birodalomig visszanyúló "Yufkalı Konuralp Pilaf" 2021-ben bekerült Türkiye földrajzi árujelzős termékei közé a Düzcei Mezőgazdasági és Erdészeti Igazgatóság kérelmére.

A Yufkalı Konuralp Pilavı, amelyet különösen különleges alkalmakkor, például esküvőkön és szent napokon szolgálnak fel a vendégeknek, mesteri tudást igényel.

A legfontosabb elem, amely ízesíti a piláfot, a csontleves. A piláf elkészítését megelőző este a marhacsontokat alaposan megmossuk és hideg vízben áztatjuk.

Ezután a csontokat egy edénybe tesszük, és addig főzzük, amíg a csontvelő ki nem jön belőlük. A forralás végeztével egy szűrőre tiszta sajtvásznat fektetünk, és a csontlevest megtisztítjuk minden üledéktől. Eközben a földrajzi árujelzős Konuralp rizst 1-2 órán át meleg vízben áztatjuk, 2 evőkanál sós vízzel.

Öblítsük le a rizst hideg vízzel, adjunk hozzá csontlevest és csapvizet, majd forraljuk fel. Egy idő múlva adjuk hozzá az előfőzött csicseriborsót, a főtt és aprított marhahúst, sót és fekete borsot, és tovább forraljuk. Amikor a rizs magába szívja az összes vizet, nagyon lassan belülről kifelé keverjük meg egy fakanállal, és hagyjuk ázni.

Az áztatás alatt az edényt egy terítővel tekerjük. Ezzel egyidejűleg meleg vízbe áztassuk a házi készítésű yufkát vagy vékony lavas kenyeret. Ugyanakkor a házi készítésű tésztát vagy vékony lavas kenyeret áztassuk meleg vízben. Miután a piláf kb. 30 percet pihen, tegyük át egy tálcára, terítsük rá a nyújtott tésztát, majd forrón tálaljuk.



Még több hír