Türkiye Helyi Védettségű Márkái 9/ Bitlis Ahlati Sétapálcája

Bitlis Ahlati Sétapálcája bejegyzés dátuma: 2017.12.26.

2108809
Türkiye Helyi Védettségű Márkái 9/ Bitlis Ahlati Sétapálcája

Ahlat, a Kelet-Anatóliában, a Van-tó partján fekvő Bitlisz városának történelmi kerülete különösen az anatóliai és török történelem szempontjából bír kritikus jelentőséggel. A kerületben található urartui, szeldzsuk, akkoyunlu és oszmán korból származó emlékek  fontos nyomokat szolgáltathatnak a régióról és a törökök Anatóliába érkezéséről. Ahlat kerületről neveztek el egy olyan sétapálcát, amely azzal kelti fel a figyelmet, hogy magas színvonalú kézimunkával készült mindennapi használatra, de művészeti értékkel rendelkezik.

 

Az ahlati sétapálca, amelynek története és készítési módja évszázadokra nyúlik vissza, 2017-ben az Ahlati Kerületi Kormányzóság kérelmére bekerült Türkiye földrajzilag bejegyzett árujelzős termékei közé. A sétapálcát kifejezetten a régióban termesztett diófából állítják elő. Az ahlati diófa olyan fa, amely gondozását és öntözését szisztematikusan végzik, azért hajtások magasak, és azokban kevés csomó van. Az ahlati sétapálcának két fajtája van. Az idősek és betegek mindennapi használatára gyártott vastag sétapálcák mellett ajándéktárgyként készített, dekorációs és turisztikai célú sétapálcákat is gondosan állítanak elő a régió mesterei.


A sétapálca elkészítésében a legfontosabb tényező az, hogy a megfelelő érték eléréséhez a diófát 2 évig kell szárítani, és 1 évig  napfénytől védett helyen kell tartani. Ez nagyon fontos feltétel a sétapálca tartósságához. A gépek segítségével történő formázás után a sétapálca gondosan érlelt faanyag kézi megmunkálásával készül. A mesterek a meghatározott testtípusnak megfelelően alkalmazzák a berakás, faragás, égetés vagy festés valamelyik technikáját. Az ahlati sétapálca testét a mesterek gondosan diszítik márványozással, szépírással és miniatűr mintákkal, amelyek nagyban felértékelik a sétapálcát, míg a nyelének diszítéséhez állatfigurákat vagy nemesfémeket, például aranyt és ezüstöt használnak.



Még több hír