Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (53)

Tudják-e, a türkiyei Balikesir városban készítik az egymásnál különböző fajta több sajtot?

2032413
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (53)

            Több kultúrában a konyhák lemondhatatlan íze a sajt, melynek múltja az időszámításunk előtt 5 ezres évekbe nyúlik vissza. Úgy gondolnak, hogy először Közel-keleti térségben és Európában gyártották a sajtot. Türkiyében is egyik kedvenc étel a sajt. Anatólia minden táján különböző fajta sajtot gyártanak. Kulturálisan megvédik, gazdasági értékként támogatják a sajtokat. Türkiyében a földrajzilag bejegyzésű ételként fejlődést mutat sajtkészítés 1995- óta.

            Balikesir város és környéke nagyon gazdag a sajtkészítés szempontjából. A termékeny Balikeseir város területei mind a márványi-, mint az égei-tengerpartokon húzódnak. A földrajzi és éghajlati előnyeinek köszönhetően egy gazdag kultúrával és hagyománnyal rendelkeznek a város járásai. A térségben elhelyezkedett jürük, tatár, bosnyák, albán, grúz és cserkesz népek nagyon jól tudta az állattenyésztést és tej gazdálkodást, ennek hatására nagyon magas a tejtermelés és több fajtája van a sajtnak. csak ebben a térségben a regisztrált 50 fajta sajtot gyártanak. Türkiye sajtparadicsomjának emlegetik Balikesir várost, mely a napi 2200 tonna tejtermeléssel az ország első három városa között szerepel. Az itteni nagy- és kisállatok természeti módszerekkel táplálkoznak legelőkben, és nagyon jó ízűek lesznek a sajtok is.

            A balikesiri sajtok egyesei nagyon híres márkák, de több sajtfajtát nem ismerik, mert vidékhelyeken, házakban készítik ezeket a fajtákat. Egy két évig tartott kutatás végén bejegyzés alá vették a térségi sajtokat is, és egy „50 Sajtos Város” című könyvet írtak, melyben esik szó a balikesiri sajtfajták történetéről, készítéséről. Az elfelejthető sajtfajtákról is adnak tudomást ebben a könyvben. Az „50 Sajtos Város” című könnyvel Türkiyét képviselték a nemzetközi Gourmand Cookbook Award versenyen, mely a felfedező város rangú kínai Makao városában zajlott. A Berrin Bal Onur és Nese Aksoy Biber által készített könyv megelőzte a köztük Németország, Kanada, Franciaország levő 12 döntőst, és a világnak legjobbja lett a sajt és tej kategóriájában.


Címkék: #sajt , #Balikesir

Még több hír