Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (57)

Tudják-e, 1932-ben egy török nőt választottak meg a világ szépének?

2044834
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (57)

            Az 1923. október 29.-én kikiáltott Török Köztársaság első szépség versenyét rendezték 1929-ben. A kormány által is támogatott verseny győztese Feriha Tevfik volt.

            Keriman Halis a barátainak támogatására pályázott az 1930-ban rendezett versenyhez, de nem tudott részt venni második fordulóban, mert a családja nem adott engedélyt. Két év múlva 1932-ben a családjának engedélyére részt vett a negyedik szépség versenyen, és első lett. Ezt követően 1932. július 31.-én Belgium Spa városában rendezett Szépség Világversenyén képviselte Türkiyét. Keriman Halis a Világ Szépsége lett ezen a versenyen, és „Éljen Mustafa Kemal, Éljen Török Szép” („Vive la Mustafa Kemal, Vive La Miss Turquie”) jelszavakkal és török zászlót viselve fellépett színpadra, és üdvözölte a nézőket.

            Keriman Halis a világ szépét egy nagy tömeg fogadta Türkiyében, és Mustafa Kemal kívánságára egy díszvacsorát adtak az ő tiszteletére. Mustafa Kemal „Ecének foglak hívni”- mondva gratulált Keriman Halisnak. Az 1934-ben érvénybe lépett családnév Törvénye keretében Atatürk nagy török vezető a királynőt jelentő Ece családnevét adta Keriman Halisnak.

            Keriman Halis Ece részt vett több tervben, hogy egész világgal ismertesse meg a fiatal Török Köztársaságot.

            Keriman Halis Ece után 2002-ben Azra Akin török szép is megkapta a világ szépe rangot.



Még több hír