Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (60)

Tudják-e, Mustafa Kemal a Török Köztársaság kihirdetésétől évekkel ezelőtt hozott döntést a köztársaság kikiáltásának?

2054421
Vajon tudnak ezekről egyáltalán? (60)

            A Török Köztársaság századik évfordulója.

            1923. október 23.-án kihirdették a Köztársaságot. Pedig Mustafa Kemal évekkel ezelőtt döntést hozott a köztársaság kikiáltásának. Az Oszmán-török Államot legyőzöttnek számították az I. Világháború végén. Ezt követően az Oszmán-török Állam aláírta egy saját magának halálrendeletének számítható Sevr-egyezményt, és megszállták a területeit. Mustafa Kemal a török nemzet felszabadító küzdelmét kezdte 1919.május 19.-én Samsun városban, és minden negatív feltétel ellenére hitt abban, hogy győzelmet fog aratni. Pedig a Török Felszabadító Háború hivatalosan nem kezdődött, sem volt egy rendes török hadsereg.

            1919 július hónapjában egy kongresszust rendeztek Erzurum városban, hogy tervezzék a felszabadító háborút. Egy este Mustafa Kemal azt mondta Mazhar Müfit Kansu barátjának, hogy a győzelem után a köztársaság lesz a kormányalakja. Mustafa Kemal azt kérte a barátjától, hogy senki ne tudja ezt addig, amíg nem kihirdetnek. Egyetlen titok nem volt a barátok között. Azon az estén Mustafa Kemal azt is mondta, hogy az öltözeti téren is reformot fog tenni, és a századok óta felhasznált arab ábécé helyére a latin ábécét fogják felhasználni.

            A 4 évig tartott háború a török nemzet győzelmével végződött, aláírták a Lauszannei-békeegyezményt, és megszüntették a szultánságat. 1923. október 28.-a estéjén Mustafa Kemal „Holnap kihirdetjük a Köztársaságot”- mondta a barátainak. Október 29.-én a török parlamentben elfogadták a Köztársaságot kihirdetését. Ezt követően egy titkos szavazást tartottak, és 158 parlamenti képviselő mindegyike Mustafa Kemal Pasát megválasztotta a Török Köztársaság első köztársasági elnökének.

            Az új Török Államot nyilvánították egész világnak, majd Mustafa Kemal kezdte megtenni az évekkel ezelőtt általa tervezett lépéseket. Nemcsak öltözeti, hanem oktatási, jogászati, kulturális, gazdasági tereken tett reformokat. A nőknek adta a politikai jogokat, elfogadták a latin ábécé használatát. Így a Török Köztársaság szerepelt a világ országai között egy szekuláris, korszerű és demokratikus államként, amint Mustafa Kemal célozta.



Még több hír