Întrevederile președintelui Recep Tayyip Erdoğan în SUA

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a început un trafic diplomatic intens în Statele Unite ale Americii (SUA) înaintea sesiunii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA).

2038673
Întrevederile președintelui Recep Tayyip Erdoğan în SUA
erdogan- gurcistan irakli garibasvili'yi-abd turkevi.jpg
erdogan-ahiska turkleri abd turkevi.jpg
elon musk-erdogan abd turkevi.jpg
erdogan abd-turkiye yemek.jpg

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a început un trafic diplomatic intens în Statele Unite ale Americii (SUA) înaintea sesiunii Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (UNGA).

Întrevederile lui Erdoğan la Türkevi (Casa Turcă) din New York au început cu recepția prim-ministrului georgian, Irakli Garibashvili.

În timpul întâlnirii, Erdoğan a declarat că se așteaptă ca linia de cale ferată Baku-Tbilisi-Kars să fie pusă în funcțiune rapid.

Afirmând că volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări ar putea fi revizuit de la 3 miliarde de dolari la 5, liderul turc a afirmat că este important să se închidă școlile din Georgia, aparținând Organizației Teroriste Fetullahiste (FETÖ) și să se înghețe activele acestora, exprimându-și satisfacția față de măsurile luate de administrația georgiană în acest sens.

Președintele Erdoğan s-a întâlnit, de asemenea, cu turcii mescheți, care trăiesc în SUA la Türkevi.

Subliniind faptul că au adus 4 mii de turci mescheți în Türkiye în timpul războiului ruso-ucrainean, care durează de la 24 februarie 2022, Erdoğan a declarat, 

"Facem pașii necesari pentru a accelera procesul de obținere a cetățeniei turce, pe care (turcii mescheți) și-o doresc de ani de zile"

Un alt invitat al lui Erdoğan a fost Elon Musk, directorul executiv al companiei de transport spațial SpaceX.

Șeful statului i-a relatat lui Musk progresele tehnologice ale Türkiye.

Amintind că Tesla a intrat pe piața turcă odată cu lansarea pe drumurile din Türkiye a vehiculului național TOGG, președintele i-a cerut lui Musk să înființeze cea de-a șaptea fabrică Tesla în Türkiye.

De asemenea, Erdoğan l-a invitat pe Musk la Teknofest, cel mai mare târg de tehnologii spațiale și aviație din lume, care va avea loc la Izmir în perioada 27 septembrie-1 octombrie.

Când Musk a părăsit Türkevi, el avea în mână cartea președintelui Erdoğan "O lume mai justă este posibilă" și o carte pregătită de Direcția de comunicare, cu propunerea de reformă a ONU.

Președintele Erdoğan a luat apoi cuvântul în cadrul programului organizat de Comitetul Național de Coordonare Turco-American.

Relațiile dintre Türkiye și SUA, războiul ruso-ucrainean au fost subiectele abordate de liderul turc.

Afirmând că relațiile Türkiye- SUA se îmbunătățesc pe zi ce trece, Erdoğan a vorbit despre războiul dintre Rusia și Ucraina, menționând astfel:

"Atitudinea noastră în războiul Rusia-Ucraina a fost apreciat de întreaga lume. Am obținut multe succese diplomatice, de la schimbul de prizonieri la Inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră".

Președintele Erdoğan a reacționat din nou cu fermitate la atacurile asupra Sfântului Coran din unele țări europene, precizând că "legitimarea atacurilor asupra sacralităților a 2 miliarde de musulmani sub pretextul libertății de opinie nu va fi acceptată niciodată".



Ştiri din aceeaşi categorie