Ucraina a negat contactul direct cu Rusia

Ucraina a negat afirmațiile potrivit cărora ar fi schimbat 48 de copii în contact direct cu Rusia.

2132603
Ucraina a negat contactul direct cu Rusia

Rusia a raportat că la 24 aprilie a fost făcut schimb cu Ucraina a 48 de copii strămutați în timpul războiului. Ombudsmanul FR, Maria Lvova-Belova a declarat că cele două țări "au purtat discuții față în față pentru prima dată" și că Qatar a mediat întâlnirea.  

Maria Lvova-Belova a anunțat că 29 dintre copii vor merge în Ucraina și 19 în Rusia.

Pe altă parte, omologul său ucrainean, Dmitri Lubineț a declarat că nu au discutat direct cu Rusia despre nicio problemă, inclusiv despre schimbul de copii. Ombudsmanul a adăugat că acordul a fost încheiat prin Doha, fără contact direct între cele două țări.

Însă, potrivit lui Lubineț, Kievul a trimis Qatarului o listă cu 561 de copii, care urmează să fie schimbați. Doha, la rândul său, a transmis această listă părții ruse.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski declarase anterior că 16 copii ucraineni deportați cu forța în Rusia se află în Qatar pentru recuperare medicală, psihologică și socială.  

Kievul a acuzat în repetate rânduri Moscova că a dus copiii cu forța în Rusia. Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru președintele rus, Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova în legătură cu această chestiune.

Începând cu luna iulie, Qatarul a facilitat întoarcerea a zeci de copii duși în Rusia.

Ucraina susține că Rusia a deportat ilegal peste 19000 de copii ucraineni de la începutul războiului din 2022. Potrivit Kievului, mai puțin de 400 dintre ei s-au întors.

Moscova neagă aceste acuzații și susține că i-a evacuat pe copii în zone îndepărtate de conflict pentru siguranța lor.



Ştiri din aceeaşi categorie