Charles Michel: Fără extindere UE se va confrunta cu o nouă "Cortină de Fier"

Președintele Consiliului Uniunii Europene (UE), Charles Michel a declarat că "extinderea este vitală pentru viitorul UE, deoarece fără extindere există riscul unei noi "Cortine de Fier"".

2133702
Charles Michel: Fără extindere UE se va confrunta cu o nouă "Cortină de Fier"

În discursul său pentru presă, Charles Michel a apreciat că ar fi periculos pentru UE să aibă "vecini instabili, lipsiți de prosperitate și de dezvoltare economică", adăugând că "extinderea este vitală pentru viitorul UE, deoarece fără extindere există riscul unei noi 'Cortine de Fier'".

Subliniind că anul acesta se împlinesc 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE, Michel a susținut că "fără această extindere istorică, UE ar fi divizată de facto de o 'Cortină de Fier' în forma sa actuală, iar țările din aripa estică ar fi ținta "încercărilor politice și ideologice de ocupare din partea Kremlinului".

Referitor la afirmațiile conform cărora Ungaria, care va deține președinția rotativă a UE timp de 6 luni, începând din iulie, "ar putea bloca calea spre extindere prin utilizarea dreptului său de veto", oficialul a comentat că "următoarea președinție rotativă va fi o oportunitate de a confirma voința politică comună privind extinderea".

La întrebarea dacă este posibil ca Ungaria să întârzie aderarea Ucrainei, eliminând chestiunea extinderii de pe agenda Consiliului, Michel a răspuns astfel: "Nu sunt deloc îngrijorat. Sunt încrezut, deoarece cred că majoritatea liderilor consideră că acest lucru este important pentru viitor". Cu toate acestea președintele Consiliului UE a precizat că va fi nevoie de un "model special de tranziție", care nu a mai fost folosit până acum, pentru a atenua efectele potențiale ale aderării Ucrainei asupra economiei UE.

Făcând apel la Uniune să nu se teamă de aderarea Ucrainei, Michel a susținut că această țară "va fi un loc atractiv" pentru investiții.

În 2004, UE a cunoscut cea mai mare extindere din istoria sa, prin admiterea Ungariei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei, Letoniei, Lituaniei, Estoniei, Maltei și a Administrației grecești din sudul Ciprului (GASC).

Printre țările candidate la aderarea la UE se numără Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Georgia, Moldova, Macedonia de Nord, Serbia, Türkiye și Ucraina.



Ştiri din aceeaşi categorie