Serbia face tot posibilul pentru a împiedica aderarea deplină a Kosovo la Consiliul Europei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic a declarat că face tot posibilul pentru a împiedica aderarea deplină a Kosovo la Consiliul Europei.

2133805
Serbia face tot posibilul pentru a împiedica aderarea deplină a Kosovo la Consiliul Europei

În discursul său din capitala Belgrad, Aleksandar Vucic a făcut declarații cu privire la statutul de membru cu drepturi depline al Kosovo în Consiliul Europei și la proiectul de rezoluție privind "Ziua internațională de comemorare a Genocidului de la Srebrenița din 11 iulie", care urmează să fie discutat în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Vucic a declarat că Kosovo are șanse foarte mari de a deveni membru al Consiliului Europei, însă ei fac tot posibilul pentru a împiedica acest lucru și că sunt mândri de aceasta.

Președintele Serbiei a spus că sesiunea de la Adunarea Generală a ONU în cadrul "Zilei internaționale de comemorare a Masacrului de la Srebrenița din 11 iulie" și votul privind aderarea Kosovo la Consiliul Europei este planificată între 11 și 16 mai, exprimând că este conștient de faptul că vor pierde lupta în acest sens.

Vucic a subliniat că liderii din Bosnia și Herțegovina nu au fost de acord cu proiectul de rezoluție privind "Ziua internațională de comemorare a Genocidului de la Srebrenica din 11 iulie", susținând că o astfel de decizie ar însemna încălcarea Tratatului de pace de la Dayton, care a pus capăt războiului din Bosnia și Herțegovina.

Calificând evenimentele de la Srebrenița drept "o crimă" și menționând că le-au condamnat, Vucic a declarat următoarele: "Nu am ascuns niciodată că dorim să avem cele mai bune relații posibile cu bosniacii, dar nu dorim să îndeplinim dorințele politice ale cuiva. Vom trăi întotdeauna unul cu celălalt și unul lângă altul".

Kosovo, care și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008, a depus oficial cererea de aderare la Consiliul Europei la 12 mai 2022, după ce Rusia a fost exclusă din Consiliu.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a aprobat la 16 aprilie un raport, care recomandă ca Kosovo să fie admis în Consiliu ca membru cu drepturi depline "fără condiții prealabile".



Ştiri din aceeaşi categorie