UNMAS: ”Există mai multe distrugeri în Gaza decât în Ucraina”

Mungo Birch, șeful programului UNMAS pentru teritoriile palestiniene, a estimat, de asemenea, că printre molozul din Gaza se află peste 800 000 de tone de azbest.

2134595
UNMAS: ”Există mai multe distrugeri în Gaza decât în Ucraina”

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a raportat că molozul și dărâmăturile din Fâșia Gaza, generate de ofensiva de 7 luni a Israelului acuzat de genocid sunt mai mari decât cele din Ucraina, care se află în război cu Rusia de mai bine de 2 ani.

Serviciul de acțiune împotriva minelor al ONU (UNMAS) a atras atenția asupra dărâmăturilor cauzate de atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza.

UNMAS a estimat că, la jumătatea lunii aprilie, în Fâșia Gaza se aflau 37 de milioane de tone de moloz, echivalentul a 300 de kilograme pe metru pătrat.

"Există mai multe dărâmături în Gaza decât în Ucraina", a declarat Mungo Birch, șeful programului UNMAS pentru teritoriile palestiniene. Birch a estimat, de asemenea, că printre molozul din Gaza se află peste 800 000 de tone de azbest și a marcat: "Cel mai probabil, acest moloz conține o mulțime de muniții neexplodate, dar lichidarea lor va fi complicată și mai mult de alte pericole pe care le prezintă molozul".

Oficialul a notat că ei vor lua măsuri de precauție împotriva munițiilor neexplodate și a substanțelor chimice cancerigene și a subliniat că în prezent ei dispun de 5 milioane de dolari pentru operațiunile de curățare a Gazei, însă vor fi necesare 40 de milioane de dolari pentru 12 luni și peste 100 de milioane de dolari pentru o curățare completă care să ofere siguranță populației din Gaza.

Potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, aproape 35 000 de palestinieni au fost uciși până în prezent ca urmare a atacurilor israeliene asupra Gaza. Aproape 70 la sută dintre aceștia sunt femei și copii.



Ştiri din aceeaşi categorie