SUA își exprimă poziția cu privire la operațiunea terestră în Rafah

John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, a declarat că nu sprijină atacul terestru cuprinzător al Israelului asupra Rafah.

2136757
SUA își exprimă poziția cu privire la operațiunea terestră în Rafah

În cadrul unui briefing de presă organizat prin teleconferință, John Kirby a evaluat atacul israelian asupra regiunii Rafah și poziția SUA.

Kirby a declarat că armata israeliană i-a informat că atacul de ieri asupra Rafah a fost o "operațiune limitată" și a susținut că administrația de la Tel Aviv a luat această măsură "pentru a împiedica Hamas să transfere arme către Gaza".

"Opiniile noastre privind Rafah sunt aceleași, am spus în mod repetat și constant că nu susținem o operațiune terestră cuprinzătoare în regiune, care este atât de dens populată", a spus Kirby, subliniind că un astfel de atac terestru ar pune în pericol grav viața a 1,5 milioane de civili.

Menționând că în cadrul întrevederii sale de ieri cu premierul israelian Netanyahu, președintele american Joe Biden și-a exprimat "clar" îngrijorarea cu privire la criza umanitară pe care un atac asupra regiunii Rafah ar crea-o, Kirby nu a oferit răspuns la întrebările cu privire la pregătirea continuă a Israelului pentru un atac terestru în regiunea în cauză.

Afirmând că punctele de trecere a frontierei Rafah și Kerem Shalom trebuie să rămână deschise pentru accesul ajutorului umanitar în Fâșia Gaza, consilierul Kirby a spus că au transmis mereu aceste aspecte omologilor săi israelieni.



Ştiri din aceeaşi categorie