Emine Erdoğan a prezentat țesături turcești "de o valoare inestimabilă"

Emine Erdoğan, soția președintelui Recep Tayyip Erdoğan, care se află la New York în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, a prezentat cele mai vechi produse țesute din Anatolia soțiilor șefilor de stat pe care le-a găzduit.

2040053
Emine Erdoğan a prezentat țesături turcești "de o valoare inestimabilă"
emine erdogan anadolu tekstili.jpg
emine erdogan anadolu tekstili1.jpg
emine erdogan anadolu tekstili2.jpg

Emine Erdoğan, soția președintelui Recep Tayyip Erdoğan, care se află la New York în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), a prezentat cele mai vechi produse țesute din Anatolia soțiilor șefilor de stat pe care le-a găzduit. 

Emine Erdoğan s-a adresat soțiilor liderilor altor țări și distinșilor oaspeți străini la programul în cadrul căruia au fost expuse la Türkevi (Casa Turcă) din New York produse textile lucrate manual în cadrul Institutelor de Maturare ale Ministerului Educației Naționale.

Afirmând că evenimentul "Atlasul țesăturilor din Türkiye" a fost organizat "pentru a adăuga comorile culturale unice ale Anatoliei la patrimoniul universal al umanității", Emine Erdoğan a împărtășit informația potrivit căreia cea mai veche țesătură descoperită în lume a fost găsită în timpul săpăturilor de la Çatalhöyük, în Anatolia, și datează de acum 9 mii de ani.

Prezentându-le oaspeților săi, unul câte unul, produsele textile lucrate manual de la expoziția în care au fost expuse țesături "de o valoare inestimabilă" din diferite regiuni ale Anatoliei, Emine Erdoğan a declarat că "cele mai rare exemple" de țesut kemha, pe care occidentalii îl numesc brocart, au început să fie realizate în Bursa și Amasra mult mai devreme.

Afirmând că, în perioada otomană, țesăturile țesute din fire de in, mătase, lână, bumbac și colorate cu vopsele naturale erau apreciate nu doar pentru durabilitatea lor, ci și pentru protecția sănătății, Emine Erdoğan a spus că turcii au reușit să țese corturi impermeabile fără a folosi niciun conținut sintetic "cu mii de ani înainte de inventarea nanotehnologiei".

Remarcând realizările industriei textile turcești, Emine Erdoğan a spus că meșteșugarii turci din industria textilă sunt înregistrați pe lista Comorilor Umane Vii din cadrul Convenției UNESCO privind protecția patrimoniului cultural imaterial.

La evenimentul la care au participat nume de marcă din lumea modei din SUA au fost prezente și soțiile liderilor din Kenya, Serbia, Albania, Croația și Macedonia de Nord.

Primele doamne, care au fost impresionate de produsele expuse, și-au exprimat admirația față de industria textilă turcă și i-au mulțumit doamnei Emine Erdoğan pentru contribuția sa la proiectul Atlasul țesăturilor din Türkiye.



Ştiri din aceeaşi categorie