Fidan a discutat cu Blinken despre escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu

Fidan: Türkiye este preocupată de posibilitatea escaladării și extinderii crizei din regiune, și avertizase "în repetate rânduri", încă de la începutul crizei din Gaza, că există riscul ca aceasta să se transforme într-un conflict regional.

2127726
Fidan a discutat cu Blinken despre escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu

Ministrul de externe Hakan Fidan a avut o convorbire telefonică cu omologul său american Anthony Blinken.

Potrivit surselor diplomatice, Fidan și Blinken au abordat situația actuală din regiune după atacul de represalii al Iranului împotriva Israelului.

Ministrul Fidan i-a transmis omologului său american că Türkiye este preocupată de posibilitatea escaladării și extinderii crizei din regiune, menționând totodată că eu au "declarat în repetate rânduri", încă de la începutul crizei din Gaza, că există riscul ca aceasta să se transforme într-un conflict regional.

Afirmând că războiul din Gaza stă la baza conflictului israeliano-iranian, oficialul turc i-a reamintit lui Blinken necesitatea urgentă a unui armistițiu (în regiune) și a asigurării livrării ”neîntrerupte de ajutor umanitar" în Gaza, avertizând că în caz contrar criza va continua să se extindă.

Fidan a mai spus că țările care pot influența Israelul trebuie să transmită mesaje corecte pentru a evita escaladarea.

Într-o declarație scrisă privind discuția telefonică Fifan-Blinken, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat că Blinken i-a mulțumit lui Fidan pentru eforturile Türkiye în vederea reducerii tensiunilor din Orientul Mijlociu și a subliniat angajamentul țării sale față de securitatea Israelului.

Antony Blinken, de asemenea, a abordat tensiunile israeliano-iraniene în cadrul convorbirilor telefonice cu miniștrii de externe din Arabia Saudită, Egipt, Iordania și Regatul Unit, cărora le-a transmis mesajul că ei nu doresc ca tensiunile din regiune să crească.

La 1 aprilie Israelul a lansat un atac aerian asupra sediului consulatului Iranului din Damasc, ucigând 7 membri ai Corpului Gardienilor Revoluției iraniene, inclusiv 2 generali.

Iranul a anunțat că atacul asupra consulatului Israelului a însemnat un atac asupra teritoriului său și a avertizat că va riposta.

Israelul a transmis, pe de altă parte, că va răspunde atacurilor Iranului.

În noaptea precedentă Iranul a lansat un atac asupra Israelului cu sute de drone kamikaze, rachete balistice și de croazieră și a anunțat că au fost lovite unele ținte militare ale țării .

Israelul, pe de altă parte, a declarat că majoritatea dronelor și rachetelor au fost interceptate  de sistemele de apărare antiaeriană, însă o rachetă a lovit o bază militară din sud.



Ştiri din aceeaşi categorie