Ministrul Hakan Fidan poartă discuții despre Gaza și statul palestinian în capitala Arabiei Saudite

În cadrul vizitei sale la Riyadh ministrul Hakan Fidan poartă discuții cu omologii săi din mai multe țări. Discuțiile bilaterale se axează pe evoluțiile din Gaza și inițiativele de a recunoaște statul palestinian.

2133092
Ministrul Hakan Fidan poartă discuții despre Gaza și statul palestinian în capitala Arabiei Saudite

Ministrul de externe Hakan Fidan a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul, ministrul de externe al Palestinei Mohammed Mustafa.

Potrivit surselor diplomatice, Fidan, aflat într-o vizită oficială la Riyadh, capitala Arabiei Saudite, unde va participa la reuniuni privind Gaza, a avut o conversație telefonică cu prim-ministrul și ministrul de externe al Palestinei, Mustafa.

În timpul conversației telefonice înalții oficiali au discutat despre evoluțiile actuale din Gaza și Cisiordania și au abordat eforturile depuse pentru recunoașterea statului palestinian de către mai multe țări.

Hakan Fidan s-a întâlnit la Riyadh cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și al Expatriaților din Regatul Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi cu care a discutat despre măsurile de creștere a presiunii asupra Israelului în vederea opririi masacrului din Gaza și despre inițiativele pentru recunoașterea statului palestinian la nivel internațional.

Oficialul turc s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide și a atras atenția asupra reacțiilor tot mai ample împotriva Israelului din partea comunității internaționale și a opiniei publice internaționale.

În timpul întâlnirii Fidan a subliniat importanța creșterii presiunilor asupra Israelului și a abordat pașii care ar putea fi făcuți pentru recunoașterea statului palestinian de către un număr mare de țări. Oficialii au vorbit și despre cooperarea dintre cele două țări în cadrul Alianței NATO.

În cadrul vizitei sale la Riyadh, Fidan s-a întâlnit, de asemenea, cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe și politica de securitate.

Prin urmare Borrell a făcut o declarație pe contul său de socializare X, afirmând că a avut o conversație plăcută cu Fidan cu privire la relațiile dintre Türkiye și UE și subliniind că cooperarea și relațiile ar trebui să continue. "Am convenit să abordăm de urgență problemele regionale și, în special, să punem capăt suferinței din Gaza", a mai spus înaltul reprezentant al UE.

La Riyadh, ministrul turc s-a întâlnit, de asemenea, cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu ministrul yemenit al afacerilor externe, Shai Mohsen Zindani, și cu prim-ministrul malaezian Anwar Ibrahim.



Ştiri din aceeaşi categorie