Unele țări din Asia Centrală au ajuns pe lista ”țărilor cu risc ridicat” a SUA

Administrația americană înăsprește normele privind exportul de arme de foc și intenționează să fie mai meticuloasă în colectarea datelor privind modul în care sunt utilizate armele exportate.

2133443
Unele țări din Asia Centrală au ajuns pe lista ”țărilor cu risc ridicat” a SUA

Departamentul american al Comerțului  a înăsprit normele privind exportul de arme de foc, muniții și componente către "țări cu risc ridicat" începând cu 26 aprilie. Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan se numără pe această listă.

Politica de acordare a licențelor va reduce la minimum riscul de "instabilitate regională, trafic de droguri, încălcări ale drepturilor omului, tulburări politice și alte acțiuni care amenință securitatea națională a SUA".

Restricțiile în cauză se vor aplica doar contractelor cu companii private  și vor intra în vigoare începând cu 30 mai.

Pe lista întocmită de Departamentul Comerțului se numără 16 state din America Latină, 8 țări din Africa, 8 țări din Asia de Sud-Est, și, de asemenea, unele țări din Asia Centrală, printre care Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Se afirmă că departamentul a luat în considerare criteriile precum riscuri de atentate teroriste, nivelul de corupție, respectarea drepturilor omului și stabilitatea politică.

În conformitate cu noua politică, Departamentului Comerțului va putea respinge în mod automat cererile companiilor din țările menționate.

În plus, administrația americană intenționează să fie mai meticuloasă în colectarea datelor privind modul în care sunt utilizate armele exportate și să reducă durata licențelor de export de la 4 ani la 1 an.

 



Ştiri din aceeaşi categorie