Rusia "se închide" pentru Asia Centrală

Cetățenii din Tadjikistan, Kârgâzstan și Uzbekistan nu sunt lăsați să intre în Rusia.

2135190
Rusia "se închide" pentru Asia Centrală

Începând de săptămâna trecută, cetățenii republicilor din Asia Centrală au întâmpinat probleme la frontiera rusă. Apărătorul drepturilor omului, Valentina Chulik a declarat că, începând cu 24 aprilie, cetățenii din Tadjikistan, Kârgâzstan și Uzbekistan au fost reținuți în aeroporturile rusești și nu li s-a permis să treacă frontierele terestre.

"Până la 1 mai, aproximativ 4500 de persoane au fost adunate în aeroporturile din Rusia, iar aproximativ același număr de persoane nu a fost lăsat să intre în țară prin punctele de frontieră terestre", a declarat Chulik.

Aproximativ un sfert dintre cei reținuți la granița rusă sunt cetățeni din Tadjikistan, un alt sfert sunt din Kârgâzstan, iar restul de jumătate sunt din Uzbekistan. Potrivit apărătorilor drepturilor omului, vameșii ruși refuză adesea să permită trecerea femeilor în hijab și bărbaților cu barbă, dar fără mustață.

"Majoritatea deținuților sunt trimiși înapoi într-o zi sau două, dar în unele cazuri poate dura până la o săptămână", a declarat Chulik. Oamenii se plâng că nu li se dă mâncare și apă, nu sunt trimiși la toaletă, li se iau telefoanele mobile și nu li se dă nicio explicație".

S-a înregistrat o creștere istorică a cazurilor de expulzare din Rusia a cetățenilor din statele Asiei Centrale. Chiar și cei care au lucrat anterior în FR se pot confrunta cu interdicții de intrare.

La 28 aprilie, Ministerul de Externe al Tadjikistanului a recomandat cetățenilor săi să nu călătorească în Rusia în viitorul apropiat. A doua zi a fost trimisă o notă ambasadorului rus în Tadjikistan pentru atitudinea negativă a conducerii ruse față de tadjici.

De asemenea, Ministerul de Externe al Kârgâzstanului și-a sfătuit cetățenii să se abțină temporar de la călătorii în Rusia din cauza controalelor sporite la frontieră, cu excepția cazului în care au "motive importante".

După actul terorist organizat la "Crocus City Hall" din Moscova la 25 martie, cetățenii din republicile din Asia Centrală, în special din Tadjikistan, au fost supuși unor controale detaliate de către agențiile de aplicare a legii rusești.



Ştiri din aceeaşi categorie