UE propune restiricții pentru "flota fantomă" a Rusiei

Uniunea Europeană a propus restricții pentru 11 nave, presupuse că fac parte din "flota fantomă", care permite Rusiei să eludeze sancțiunile.

2137113
UE propune restiricții pentru "flota fantomă" a Rusiei

Uniunea Europeană a propus restricții pentru 11 nave, presupuse că fac parte din "flota fantomă", care permite Rusiei să eludeze sancțiunile. Dacă propunerea va fi aprobată, acestor nave li se va interzice să intre în porturile UE și să folosească serviciile companiilor europene.

Așa-numita "flotă din umbră" este reprezentată de petrolierele învechite și adesea neasigurate pe care Rusia le folosește pentru a transporta petrol la prețuri de peste 60 de dolari pe baril. Plafonul de preț a fost introdus de UE, SUA și țările G7 în decembrie 2022 pentru a reduce veniturile Moscovei din combustibil.

La 22 aprilie, comandantul marinei suedeze, Ewa Skoog Haslum, a anunțat că "flota fantomă" a Rusiei ar putea desfășura activități de spionaj în Marea Baltică și ar putea ajuta la eludarea sancțiunilor impuse petrolului rusesc. Potrivit comandantului, prezența echipamentelor de comunicații și de semnalizare pe unele dintre aceste nave a ridicat îngrijorarea că acestea ar putea fi folosite în "operațiuni hibride", deoarece astfel de echipamente pot fi folosite pentru interceptarea mesajelor și alte activități de spionaj.

De asemenea, UE se pregătește să includă restricții privind importul de gaz lichefiat rusesc în cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni. Acest lucru a fost anunțat luni de Kadri Simson, comisarul european responsabil pentru energie. În ciuda obiectivului Bruxelles-ului de a elimina dependența de combustibilii ruși până în 2027, unii membri ai UE sunt încă puternic dependenți de gazul rusesc, iar importurile de GNL din Rusia au atins un nivel record anul trecut.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, Simson a declarat că, până în prezent, nu au fost impuse sancțiuni pentru GNL rusesc, dar că miniștrii UE ai energiei au lansat recent un studiu în acest sens. Simson a precizat că UE va înceta simultan să mai cumpere gaze rusești prin gazoduct după ce contractul semnat între Kiev și Moscova va expira la sfârșitul acestui an.



Ştiri din aceeaşi categorie