Planul lui Netanyahu pentru Gaza

Planul include "demilitarizarea Fâșiei Gaza, păstrarea de către Israel a libertății de mișcare în scopuri de securitate și închiderea Agenției Națiunilor Unite (ONU) de ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA)".

2106689
Planul lui Netanyahu pentru Gaza

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a prezentat guvernului planul său postbelic pentru Gaza.

Potrivit unui comunicat al biroului premierului israelian, planul prezentat de Netanyahu la ședința de ieri a cabinetului include "demilitarizarea Fâșiei Gaza, păstrarea de către Israel a libertății de mișcare în scopuri de securitate și închiderea Agenției Națiunilor Unite (ONU) de ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA)".

Potrivit planului, Israelul ar urma să păstreze libertatea de circulație în scopuri de securitate și militare în Fâșia Gaza și în Cisiordania ocupată și să stabilească o zonă tampon la frontiera dintre Egipt și Gaza, în coordonare cu Statele Unite, pentru a preveni "tentativele de contrabandă".

Potrivit planului prezentat de Netanyahu guvernului, administrația civilă a Fâșiei Gaza va fi asigurată de "profesioniști cu abilități de management" care "nu vor avea legături cu statele și entitățile care sprijină terorismul" și nu vor fi remunerați de acestea.

Israelul a acuzat Autoritatea Palestiniană cu sediul la Ramallah, legitimă la nivel internațional, că "susține terorismul" și a precizat că urmărește să o îndepărteze de la administrarea Fâșiei Gaza.

În conformitate cu planul lui Netanyahu, Israelul va lucra, de asemenea, pentru a închide UNRWA.

Planul subliniază că agenția ONU va fi înlocuită de organizații internaționale de ajutorare și că reconstrucția Fâșiei Gaza va începe după "... demilitarizarea completă a Fâșiei Gaza și eliminarea radicalizării" și că planul de reabilitare va fi finanțat și realizat "de țări aprobate de Israel".

În planul prezentat de Netanyahu guvernului s-a mai precizat că Israelul nu acceptă "impuneri internaționale" în ceea ce privește un acord permanent cu palestinienii și susținea că "acceptarea unilaterală a unui stat palestinian de către comunitatea internațională ar fi o mare recompensă pentru terorism și ar împiedica un viitor acord de pace".

S-a remarcat faptul că scopurile politicienilor și soldaților israelieni "de a distruge capacitățile militare ale Hamas și Jihadului Islamic, de a elibera prizonierii israelieni din Gaza și de a preveni orice amenințare la adresa Israelului dinspre Fâșia Gaza" nu s-au schimbat.



Ştiri din aceeaşi categorie