Întrevederile președintelui Erdoğan la Forumul Diplomației din Antalya

Președintele Recep Tayyip Erdoğan s-a întâlnit cu liderul național și președintele Adunării Populare din Turkmenistan, Gurbangulî Berdîmuhamedov și cu președintele bulgar, Rumen Radev.

2109726
Întrevederile președintelui Erdoğan la Forumul Diplomației din Antalya
erdoğan radev.jpg

Președintele Recep Tayyip Erdoğan s-a întâlnit cu liderul național și președintele Adunării Populare din Turkmenistan, Gurbangulî Berdîmuhamedov.

Președintele Erdoğan a început întrevederile cu șefii de stat și de guvern, care participă la Forumul Diplomației din Antalya.

Potrivit anunțului Direcției Comunicare, în cadrul întâlnirii cu Gurbangulî Berdîmuhamedov au fost discutate relațiile bilaterale dintre Türkiye și Turkmenistan, problemele regionale și globale și atacurile sistematice ale Israelului asupra civililor nevinovați.

Erdoğan a declarat că ar trebui continuate demersurile reciproce cu Turkmenistanul, care vor aduce beneficii ambelor țări în toate domeniile și ar trebui sporite eforturile pentru a crește volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări la 5 miliarde de dolari.

De asemenea, liderul turc a transmis că atacul Israelului asupra civililor, care așteptau să primească ajutoare alimentare, este inacceptabil și că Türkiye și Turkmenistanul ar putea coopera pentru a spori ajutorul umanitar trimis în regiune.

În timpul reuniunii, între Türkiye și Turkmenistan au fost semnate "Memorandumul de înțelegere privind cooperarea reciprocă pentru dezvoltarea cooperării în domeniul gazelor naturale", "Declarația de intenție privind cooperarea în domeniul petrolului și al gazelor naturale" și "Memorandumul de înțelegere între Turkmenistan Airlines și Universitatea Asociației Aeronautice Turce".

Înainte de întâlnire, președintele Erdoğan a fost onorat din partea Turkmenistanului titlul de "Aksakal onorific al poporului turkmen" cu ocazia zilei sale de naștere și a primit  în dar un caftan.

Șeful de stat Erdoğan i-a mulțumit oaspetelui său Berdîmuhamedov.

Următoarea întrevedere a președintelui Erdoğan a avut loc cu președintele bulgar, Rumen Radev. 

Potrivit comunicatului emis de Direcția Comunicare, președintele Erdoğan a declarat că este important să se intensifice cooperarea dintre Türkiye și Bulgaria, în special în domeniul industriei de apărare și al energiei, fiind dezvoltate relațiile în alte domenii. 

Erdoğan a afirmat că Türkiye este pregătită să coopereze cu Bulgaria în domeniile exportului rutier de GNL, schimbului de experiență și energiei regenerabile.

Totodată, a fost exprimat că Türkiye a acordat prioritate prevenirii extinderii conflictelor în regiune atât în problema Ucraina-Rusia, cât și în cea a Israelului cu Palestina, depunând eforturi maxime pentru a rezolva problemele prin dialog și pace.



Ştiri din aceeaşi categorie