Fidan: ”Reuniunea NATO 2025 va fi organizată în Türkiye”

Hakan Fidan a anunțat că a fost luată decizia ca reuniunea informală a miniștrilor de externe din țările NATO să aibă loc în Türkiye în 2025.

2125268
Fidan: ”Reuniunea NATO 2025 va fi organizată în Türkiye”

Ministrul de externe Hakan Fidan a anunțat că a fost luată decizia ca reuniunea informală a miniștrilor de externe din țările NATO să aibă loc în Türkiye în 2025.

Hakan Fidan a făcut declarații privind ordinea de zi în fața jurnaliștilor după reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, ce a avut loc la Bruxelles, capitala Belgiei.

Ministrul Fidan a declarat că miniștrii de externe ai NATO au propus ca reuniunea informală care va avea loc în 2025 să se desfășoare în Türkiye și a marcat: "Această decizie a fost acceptată. Reuniunea informală a miniștrilor de externe NATO din 2025 va avea loc în Türkiye".

Înaltul oficial a spus că, la reuniunea miniștrilor de externe, Türkiye și-a exprimat așteptările de la aliați în ceea ce privește securitatea sa, și a notat: "Am subliniat că țările membre NATO ar trebui să susțină pe deplin și necondiționat Türkiye în lupta împotriva terorismului, că ar trebui să fie alături de Türkiye în lupta împotriva terorismului și că unele țări membre ale NATO, în special în Siria, nu ar trebui să coopereze cu organizațiile teroriste, chiar și sub masca de "temporar". Am spus că acest lucru este împotriva spiritului alianței NATO."

Afirmând că el, de asemenea, a adus în discuție situația privind acțiunile organizației teroriste separatiste PKK în Europa în cadrul reuniunilor și al întâlnirilor bilaterale, Fidan a menționat:  "Le-am transmis că actele de violență împotriva compatrioților noștri care trăiesc în Europa, împotriva cetățenilor noștri, nu numai că trebuie condamnate, dar și că trebuie luate măsuri foarte considerabile împotriva acestora."

Ministrul Fidan a precizat că a avut, de asemenea, un schimb de opinii cu omologii săi cu privire la situația din Gaza în cadrul întâlnirilor bilaterale desfășurate în marja reuniunii.

"Am subliniat cu toți interlocutorii noștri preocupările noastre cu privire la Gaza și faptul că problema a ajuns într-un punct în care nu mai poate fi amânată", a susținut Fidan și a continuat după cum urmează: "Am adus în mod repetat în discuție problema necesității unei încetări a focului, a livrării urgente de ajutor umanitar și a perspectivei unei soluții cu două state. Partea bună este următoarea. Acum, toți interlocutorii noștri sunt aproape de acord cu noi. Faptul că comunitatea internațională a ajuns la această înțelegere în acest proces este important în ceea ce privește câștigurile diplomatice, dar trebuie să se facă mai mult în ceea ce privește schimbarea a situației de pe teren. Determinarea noastră în această chestiune rămâne neschimbată."

Afirmând că el și omologul său american Antony Blinken au abordat o gamă largă de subiecte în timpul întâlnirii lor bilaterale, ministrul turc a notat că printre acestea se numără data vizitei președintelui Recep Tayyip Erdoğan în Statele Unite, la invitația președintelui Statelor Unite ale Americii (SUA) Joe Biden.

Oficialul a remarcat următoarele: "Problema legată de  F-16 a fost rezolvată. Pe ordinea de zi se vor afla progrese suplimentare în alte domenii. În perspectiva președintelui, relațiile turco-americane nu trebuie să se bazeze doar pe securitate, ci și pe economie, tehnologie, comerț și alte domenii, urmând să apară un set de relații mai echilibrate și mai ample. Președintele nostru  va exprima opiniile noastre necesare  în această privință."

 



Ştiri din aceeaşi categorie