Produse turcești cu indicație geografică protejată- Covorul din Hakkari

Covorul din Hakkari, în turcă Hakkari Kilimi, a fost inclus printre produsele turcești cu indicație geografică protejată în anul 2023 în urma cererii depuse de Camera de Comerț și Industrie din Hakkari.

2130833
Produse turcești cu indicație geografică protejată- Covorul din Hakkari

Produse turcești cu indicație geografică protejată- Covorul din Hakkari

DATA DE ÎNREGISTRARE:  16.05.2023  

Orașul Hakkari, situat la intersecția granițelor Türkiye cu Iranul și Irakul, este renumit pentru munții săi de mare altitudine și pentru suprafețele mari de pășuni. Localnicii, care își câștigă traiul ocupându-se cu creșterea animalelor și agricultura de secole întregi până în prezent, sunt cunoscuți în special pentru articolele lor țesute. Covorul din Hakkari, în turcă Hakkari Kilimi, a fost inclus printre produsele turcești cu indicație geografică protejată în anul 2023 în urma cererii depuse de Camera de Comerț și Industrie din Hakkari.

Compozițiile verticale, orizontale și centrate sunt dominante în covoarele din Hakkari, care diferă de la un cartier la altul. Din figuri, sunt ilustrate diverse flori, în special trandafiri, păsări, fluturi și siluete de animale. Covoarele din Hakkari sunt folosite în general ca covoare și carpete, dar pot fi produse și ca covoare de perete, cuverturi de pat sau șei pentru cai și cămile. Datorită armoniei și simetriei motivelor, covoarele țesute în Hakkari necesită o dibăcie a mâinilor. Pentru aceste covoare se utilizează fibre de lână de oaie și ele sunt colorate cu vopsele naturale. Covoarele din Hakkari țesute manual la războaie din lemn sunt produse în dimensiuni de 3 până la 5 metri pătrați. Există 15 tipuri de covoare specifice orașului Hakkari, având denumiri deosebite, cum ar fi plictiseală, patruzeci de trandafiri, cupolă armonioasă, care diferă între ele prin culori, motive și modele.  



Ştiri din aceeaşi categorie