ANATÓLIAI ELSŐK (13)

Az Alahan kolostor a kereszténység egyik nagyon értékes és hibátlanul szép temploma

1909551
ANATÓLIAI ELSŐK (13)

ANATÓLIAI ELSŐK- Alahan kolostor

Anatólia a világvallások történetét meghatározó fejleményeknek volt tanúja. Amikor a kereszténység új vallásként megjelent, híveit üldözték Jeruzsálemben és Rómában. Anatólia viszont toleranciával fogadta az elnyomás és üldöztetés elől menekülőket. Így az első keresztények Anatóliába menekültek, hogy fennmaradhassanak, szabadon gyakorolhassák a hitüket, és hogy elterjesszék a vallásukat. A kereszténység terjesztésében fontos szerepet játszó Szent Pál és Szent Barnabás az első keresztény vezetők között voltak, akik Anatóliába mentek.

Miközben Szent Pál és Szent Barnabás a kereszténységet terjesztették az anatóliai utazásaik során, sok helyen megszálltak. Később az emlékükre templomokat építettek ezeken a helyeken. Az egyik ilyen az Alahan kolostor Mersin Mut körzetében. Ez a kolostorkomplexum a Göksu-völgy meredek lejtőin épült. Az Alahan kolostor két templomból áll, melyek közül az egyik elpusztult, sziklákba vájt szerzetesi cellákből, egy keresztelőkápolnából és sírokból. A kolostor annyira lenyűgöző, hogy világhírű utazónk, Evliya Çelebi azt mondta róla, „Úgy áll ott, mintha most került volna ki a mestere kezei közül”.

Az Alahan kolostor Kappadókia délnyugati részén található. Ezen a vidéken, akárcsak Kappadókia más részein, természetes és mesterséges barlangok is találhatóak. Vannak más kolostorok is ebben a régióban, ahol szerzetesi életet folytattak. Azonban az Alahan kolostor jelentős és mutatós építményeivel kiemelkedik közülük. A keresztények zarándokútja mentén található, maga a kolostor pedig zarándokközpont volt. A vallási szertartásoknak otthont adó kolostorban felkeltik a figyelmet a mindennapi élethez kapcsolódó helyek, szerzetesi cellák és istentiszteleti helyek.

Az Alahan kolostor a kereszténység egyik nagyon értékes és hibátlanul szép temploma. Az 1300 méteres magasságban épült kolostornak két temploma van, az egyik keleten, a másik pedig nyugaton. A templomok közös építészeti vonásokkal rendelkeznek az Ayasofyával. Ezért „Mersin Ayasofyájának” is nevezik. Egyes kutatók a Jézus mennybemenetelét ábrázoló jelenetek, valamint a komplexum magas helyen történő felépítése alapján úgy vélik, hogy a kolostort Jézusnak szentelték.

Az Alahan kolostor mesteri kőfaragványaival kelti fel a figyelmet. A kolostor falait bibliai elbeszélések díszítik. A falakat gazdagon díszítették bibliai jelenetekkel, ordító oroszlánnal, sassal, hallal, szőlőfürtökkel és szőlőlevelekkel.

A kolostor legjelentősebb és legmutatósabb építménye a „kupolás templom” néven is ismert keleti templom. A templom négyszögletes alapra épült. A kupola kivételével minden fala tömör és domborművekkel díszített. A mintegy 1500 éve épült kolostor monumentális ajtókerete napjainkig fennmaradt. A tökéletesen kidolgozott domborművek még ma is lenyűgözi azokat, akik megtekintik őket.

Az Alahan kolostor másik figyelemre méltó építményei a sírok. A sziklába vájt sírokba a kolostor jelentős papjait temették el.

A kolostor fontos helyet tölt be a korai keresztény művészetben és a bizánci építészet történetében. Az Alahan kolostorkomplexum az ott alkalmazott technikák, a mesteri kőmunkák és lenyűgöző domborművek révén ma az UNESCO ideiglenes kulturális világörökségi listáján is szerepel.

Az Alahan kolostor a korszakban tapasztalt nehézségek tanúja. Ez a kolostor több száz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a keresztény zarándokok előtt, és ma is a látogatók érdeklődésének középpontjában áll. A Taurusz-hegység lejtőin való elhelyezkedésével és lenyűgöző panorámájával lenyűgözi azokat, akik megtekintik. Gazdagon díszített temploma, keresztelőkápolnája, oszlopos útja, sziklasírjai, szerzetesi cellái és szálláshelyei ámulatba ejtőek.



Még több hír