ENERGETIKA (6)

A VÍZ EREJE „FÉNYT” AD

2096494
ENERGETIKA (6)

Energetika (6)

Tudta, hogy amikor egy folyó mellett ül, az a víz egyben megvilágítja a házát, esetleg energiát szolgáltat az új generációs elektromos járművének is?

Ezen a hétfőn a Türkiye Hangja Rádió „ az energia” című műsorában egy fontos témáról lesz szó; a víz jelentőségéről az energiatermelésben, és a vízpotenciál védelme érdekében megvalósuló projektekről Türkiyében.

Türkiye teljes beépített villamosenergia-kapacitásának egyharmadát, 32 400 megawattot vízerőművek biztosítják.

A hazai, megújuló és tiszta villamosenergia-termelési módszerek közül kiemelkednek a vízerőművek, amelyek az energiatermelés során nem termelnek hulladékot és nem bocsátanak ki szén-dioxidot, valamint nagyban hozzájárulnak Türkiye energiaigényének kielégítéséhez.

2002 óta 625 vízerőművet helyeztek üzembe, köztük olyan nemzetközi jelentőségű projekteket, mint a Yusufeli-gát és vízerőmű, az Ilısu-gát és vízerőmű, a Deriner-gát és vízerőmű, az Ermenek-gát és vízerőmű.

22 évvel ezelőtt 45 milliárd kilowattóra volt az éves vízenergia-termelő kapacitás, ami mára 112 milliárd kilowattórára nőtt.

A vízenergia 32 400 megawattal Türkiye teljes beépített villamosenergia-kapacitásának egyharmadát teszi ki. Így Türkiyében minden harmadik lámpa közül egy a vízerőművek energiáját használja.

A cél az erőforrások leghatékonyabb módon történő felhasználása és az, hogy „egy energetikai szempontból teljesen független Türkiyét” hagyjunk a jövő generációira.

A 275 méteres magasságával a Yusufeli-gát és vízerőmű a legmagasabb gát Türkiyében és a maga kategóriájában az 5. legmagasabb gát a világon. Az évi 1,9 milliárd kilowattóra átlagos villamosenergia-termelő kapacitással ez a projekt 2,5 millió ember villamosenergia-szükségletét tudja majd kielégíteni, ami egy Antalya méretű város lakosságának felel meg.

Az Ilısu-gát és vízerőmű az Atatürk-, a Karakaya- és a Keban-gátak után a beépített kapacitást tekintve a 4. legnagyobb erőmű Türkiyében, a töltéstérfogat tekintetében pedig a 2. legnagyobb gát.

Az Ilısu-gát magassága az alapoktól számítva 135 méter, töltéstérfogata 24 millió köbméter, gerinchossza pedig 2327 méter, a töltéstérfogat, a test hossza és a betonfelület tekintetében a világon az első helyen áll a betonnal lefedett homlokzattal rendelkező sziklatöltéses gátak között.

A létesítmény 2020. május 19-én kezdte meg az áramtermelését, és 2020. december 23-án kezdett el teljes kapacitással működni, így eddig 8 milliárd kilowattnyi áramtermeléssel mintegy 23 milliárd lírával járult hozzá a nemzetgazdasághoz.

A Deriner-gát és vízerőmű 249 méteres magasságával a Yusufeli után a második legmagasabb gát Türkiyében, és 670 megawatt beépített kapacitásával évente átlagosan 2 118 millió kilowattóra villamos energiát képes előállítani.

A vízenergia-termelés globális rangsorában Türkiye 32 GW-os teljesítményével a 9. helyen áll a világon és a 2. helyen Európában. Az első helyen Kína áll 415 ezer MW-tal, a második Brazília 110 ezer MW-tal, a harmadik pedig az USA 102 ezer MW-tal.

Türkiye gátépítési beruházásai nagy jelentőséggel bírnak a villamosenergia-termelés szempontjából, de nem ez az egyetlen ok, amiért fontos a gátépítés.

Az egy főre jutó vízmennyiség tekintetében Türkiye vízhiányos országnak számít. Az előrejelzések szerint a ma 1519 m3 -es egy főre jutó vízmennyiség 2030-ra várhatóan 1100 m3 -re fog csökkenni Türkiyében, amelynek lakossága 2030-ra eléri a 100 millió főt. Türkiye emiatt is a vízhiányos országok közé tartozik.

Ezért egy másik nagyon fontos projekt is folyamatban van a víz hatékony felhasználása érdekében.

A DSİ a vízkészletek fejlesztése érdekében is felgyorsítja a víztározó létesítmények, például gátak és tavak építését. Jelenleg 186 milliárd köbméter a létesítmények tárolókapacitása. A cél az, hogy 2025-ig további 8 milliárd köbméterrel növeljék ezt a kapacitást.

A Vízgazdálkodási Főigazgatóság aktív szerepet játszik a vízhiány elleni küzdelemben is. Az ivóvízbázisok védelmére vonatkozó tervek mellett ágazati vízelosztási tervek is készülnek a vízkészletek felhasználásának megfelelő tervezése, a vizet használó szektorok közötti igazságos és kiegyensúlyozott vízmegosztás biztosítása, valamint a vízhasználatból származó előnyök maximalizálása érdekében.

Türkiye 246 földalatti tározó építése zajlik. Ezeket „felszín alatti vízellátó létesítményeknek” nevezik.

Az eddig megvalósult tározók száma eléri a 150-et. Az elkészült földalatti tározókból 36 ezer dekár földterületnek elegendő öntözővizet és 21 millió hektóköbméter ivóvizet biztosítottak.

A földalatti tározókban felhalmozott víz szükség esetén a felszínre hozható és felhasználható. Megakadályozza, hogy az édesvíz a föld alatt a tengerbe folyjon. Az édesvíz nem keveredik a sós vízzel, és természetesen az elpárolgást is megelőzi.



Még több hír