Globális Perspektíva (52)

Donald Trump amerikai elnök ismét kijelentette: kivonja katonáit Szíriából. Remélhetőleg Trump nem adja meg ismét magát az amerikai alapítás rendjének, és ahogy mondta, katonái épségben hazatérnek Szíriából.

1113369
Globális Perspektíva (52)

Donald Trump amerikai elnök ismét kijelentette: kivonja katonáit Szíriából. Remélhetőleg Trump nem adja meg ismét magát az amerikai alapítás rendjének, és ahogy mondta, katonái épségben hazatérnek Szíriából.

Kérdéses, hogy az Egyesült Államok miért hozta ezt a döntést, valóban kivonulnak-e, s ha igen, fenntartanak-e másféle jelenlétet a térségben. Azt is értékelni kell, hogy a kivonulás esetén Izrael milyen terjeszkedő politikát folytat, Franciaország elegendő erővel bír-e, hogy az USA helyét átvegye, és a kivonulás hogyan befolyásolja Irán, Oroszország, Szaúd-Arábia, az Aszad-rezsim és más arab országok politikáját. Én azonban ebben az írásomban inkább azzal szeretnék foglalkozni, hogy a nemzetközi média milyen képet ad a kurdok kapcsán.

 

Az ankarai Yıldırım Beyazıt Egyetem Politikatudományi Karának dékánja, Prof. Dr. Kudret BÜLBÜL elemzése a témában...

 

Egyes nyugati médiaszervek az USA kivonulását azzal együtt tárgyalják, hogy az Egyesült Államok a világ csendőre-e, és magukra hagyta a kurdokat Szíriában. Erre utal Macron francia köztársasági elnök kijelentése is, mely szerint az USA-nak biztonságot kell garantálnia  velük együttműködőknek.

 

A világ csendőre-e az Egyesült Államok?

Kell-e az USA-nak a világ csendőrének lennie? A csendőr talán nem a legjobb kifejezés. De az USA-t is beleértve, minden országnak támogatnia kell a globális igazság keresését. Az emberi jogok megsértését, a közösségére irányuló mészárlásokat, etnikai tisztogatásokat saját belügyeként kell kezelnie. Tudom, hogy ezek a kifejezések a globális szereplők számára sokszor a nemzetközi beavatkozás eszközei. Ez azonban nem változtatja meg azt, hogy az emberi jogok megsértését és etnikai tisztogatásokat saját belügyeként kell kezelniük.

 

Ismét elárulták a kurdokat?

A nyugati médiaszervek azt sugallják, vagy arról próbálják meggyőzni saját társadalmukat, hogy a PKK és a PYD a kurdokat képviseli. Egyetlen réteg van, amelyet nem tudnak meggyőzni, mégpedig maguk a kurdok. Mert a kurdok évtizedek óta tanúi annak, hogy a PKK és PYD terrorszervezetek, melyek nekik teszik a legtöbb kárt. Igen, török csecsemőket, nőket, fiatal tanítókat, civileket és katonákat is megöltek, de a PKK által lemészárolt 40.000 ember túlnyomó többsége kurd. A PKK marxista-leninista, totalitáriánus ideológiájával szembe szegülő, a terrorizmust e nem fogadó kurdoknak nem hagynak más alternatívát, mint a halált.

A PKK szíriai szárnya, a PYD sem más. A kurdok a legjobb tanúi az ideológiájukat el nem fogadó kurdok és arabok ellen végzett etnikai tisztogatásaiknak. És a PKK és PYD elől menekülő kurdok nagy része a terrorszervezet torzításai ellenére Törökországban talál menedéket. Sajnos a nyugati médiában egyáltalán nem szerepelnek hírek a Törökországba menekült kurd családokról vagy ellenzékről. Még ha a nyugati média úgy mutatja is be a kurd terroristákat, mint hős szabadságharcosokat, akik ellen etnikai tisztogatásokat végeznek, az ártatlan kurd nép nagyon is tisztában van az igazsággal.

 

Kikből áll a 4 millió törökországi menekült?

Tudjuk, hogy a nyugati társadalmakban milyen erős fasiszta és neonáci mozgalmakat okozott az, hogy néhány százezer szíriai menekült a nyugati országokba ment. A 4 millió menekültet befogadó Törökországot a nyugati demokráciák tamponterületnek tartják. De miközben a nyugati médiaközpontok mindenképpen a kurdokkal akarnak azonosulni, kikből áll valójában ez a 4 millió ember? Azzal együtt, hogy vannak köztük keresztények és türkmének is, a nagy többségüket a szíriai kurdok és arabok teszik ki. Bár ez az igazság egyértelmű, a nyugati médiaközpontok nem azt mutatják, hogy ők a PYD elől menekülnek, hanem úgy állítják be, mintha a PYD képviselné a kurdokat.

 

Semmi józan ész nem maradt Nyugaton?

Vannak, akik azt mondják, hogy ez az írás hiábavaló, mert a nyugati hírszerzés és hírcsatornák már meggyőzték a nyugati népeket arról, hogy a PYD a kurdok képviselője. Részben igazuk lehet. De minden országban, Nyugaton is vannak olyanok, akik nem az imperializmust, hanem egy értékindexű világot keresnek, s nem adták át magukat a hírszerző szolgálatok érdekközpontú híreinek. Ha rövid távon nem is, hosszú távon ezeknek a józanul gondolkodó embereknek az erőfeszítései alakítják a világot. Ezért nekik joguk van tudni az igazságot. Ahogy az ILIÁ terrorszervezet nem képviselheti az arabokat, vagy Hitler a németeket, úgy a PYD sem képviselheti a kurdokat. Egyetlen nemzetet sem lehet azonosítani egy terrorszervezettel. Az ilyen azonosítás elsősorban az adott népre irányuló sértés.

Végeredményben, ha valakit elárultak vagy hátrahagytak, akkor az nem a kurdok. A PKK, PYD, ILIÁ és a szíriai rezsim elnyomása alatt szenvedő kurd népet miért zavarná az Egyesült Államok kivonulása? A térségben jelen lévő terrorszervezeteket meggyengítő minden lépés csak nyugalmat hoz számukra. Ezért nem a kurdok veszítettek, hanem a korhoz nem illő ideológiájukat a kurdokkal erőszakkal elfogadtatni akaró, s az előttük fejet nem hajtókat minden eszközzel megszüntetni igyekvő terrorszervezetek.

 

Az ankarai Yıldırım Beyazıt Egyetem Politikatudományi Karának dékánja, Prof. Dr. Kudret BÜLBÜL elemzését ismertettük a témában...



Még több hír