Honvédelemben Nemzeti Projektek(8)

A Török Hadiipari Szindikátus oktatási igazgatója, Tarkan Zengin elemzése

1067632
Honvédelemben Nemzeti Projektek(8)

Szeptemberben Törökország két fontos rendezvényt is szervezett a hadiipar, űripar, technológia és repülés terén. Ezek egyike 2018. szeptember 20-23 között a 3. “TEKNOFEST İSTANBUL”, a másik 2018. szeptember 27-30 között az isztambuli Atatürk reptéren rendezett “İSTANBUL AIRSHOW”. Az egyik rendezvény helyszíne a hamarosan bezáró Atatürk repülőtér, a másiké a hamarosan megnyíló Új repülőtér volt. Az, hogy Törökország egyhetes különbséggel két ilyen fontos rendezvényt is szervezett, azt mutatja, hogy nagy lépést tett előre az űr- és légiipar területén. A rendezvények a nemzet, de különösen a fiatalok jövője szempontjából igencsak reménykeltők.

A Török Hadiipari Szindikátus oktatási igazgatója, Tarkan Zengin elemzése a témában...

A Teknofest İstanbult, Törökország első légiközlekedési és űrtechnológiai fesztiválját a Törökország Technológiai Csapat (T3) alapítvány és az isztambuli önkormányzat szervezte. A T3 Alapítvány vezetői bizottságának elnöke, Selçuk Bayraktar a fesztivál bemutatóján elmondta: a fesztivál kiemelkedően fontos a nemzeti technológia fejlődése szempontjából: „Olyan nap ez. Melyen a nemzeti technológia vízióját ifjaink százezreivel oszthatjuk meg, s amely megmutatja, hogy utunkon nem vagyunk egyedül.” A T3 Alapítvány alapításának célja az volt, hogy a Nemzeti Technológia Ösztöndíj és a technológiai csapatok keretében felszereléssel, szakemberekkel és infrastruktúrával támogassa az egyetemek technológiai csapatait. Az Alapítvány egyik legfontosabb célja 2023-ig 1001 technológiai csapat és 1001 technológiai vállalkozás támogatása.


 

TEKNOFEST VERSENYEK

A számos járművet és terméket bemutató fesztiválra a belépés ingyenes volt. A hadiipar, űripar, technológia és repülés iránt országszerte érdeklődés keltését célzó fesztiválon 4 nap alatt rekord részvételt regisztráltak: összesen 550.000 ember látogatott el. Az Ifjúsági és Sport Minisztérium42 tartományból 10.000 fiatal részvételét tette lehetővé. 14 különböző kategóriában rendeztek technológiai versenyeket, melyek iránt a fiatalok élénk érdeklődést mutattak. Felső tagozatosok, középiskolások, egyetemisták és idősebbek számára „Hasznos technológia az emberiségnek” versenyeket, robotaxi versenyt, Robotikus Győzelem 1453, rakéta, mesterséges intelligencia, drón támogatású önvezető szárazföldi jármű, harci drón versenyt szerveztek. Az egyetemisták és idősebbek modell műhold, csoportos drón versenyen vehettek részt.. ezeken a technológiai versenyeket több mint 750 csapat több mint 2000 versenyzője vett részt. A fiatalok fontos sikereket mutattak fel. A fesztivál egyik célja az volt, hogy Törökország technológiát teremtő nemzetté váljon, s a nemzeti technológia kifejlesztését segítse, ezért fontos a fiatalok érdeklődése és sikere. A fiatalok érdeklődése által a jövőben technológiát létrehozó fiatal vezetők tűnhetnek fel.


KÖZELRŐL LÁTHATTÁK A NEMZETI ÁRUKAT

A fesztiválon lélegzetelállító bemutatókat tartottak a légiipar területén a helyi és nemzeti termékekből. Ennek keretében a Türk Yıldızları, a Solo Türk, ejtőernyős csapati, 129 ATAK helikopterek, TB2 fegyveres drónok és Törökország első professzionális légiakrobata pilótája és lánya bemutatójára, a szabadesés élményét nyújtó szélcsatorna kipróbálására és az isztambuli középiskolák közötti repülőmodell-versenyre is sor került. Emellett a fesztiválon Drón Világbajnokság, Hack Istanbul biztonságtechnikai verseny, a világ 7 leggyorsabb járműve részvételével „Versenyek Versenye”, repülőgép-, helikopter- és akrobata-bemutató, THY hackaton, planetárium, ejtőernyős ugrások, légijármű-kiállítás, szimulációs gyakorlatok, technológiai és oktatási műhely is szerepelt. A fesztivál résztvevőinek ezen túl alkalmuk nyílt számos polgári és katonai légi jármű megtekintésére is. Az ANKA, a nemzeti oktatórepülőgép, T625 helikopter, Göktürk-2 műhold, a Hürjet és Hürkuş oktató repülőgép és ATAK helikopter nagy érdeklődést váltottak ki a látogatók körében. A fesztiválon helyi és külföldi előadók közreműködésével, a technológia területén a jövő lehetőségeiről és szükségleteiről szóló szemináriumokra is sor került.

ERDOGAN ELNÖK FONTOS ÜZENETEI

Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök és felesége, Emine Erdoğan szeptember 22.én meglátogatta a TEKNOFEST fesztivált. A TEKNOFEST keretében rendezett versenyek helyezettjei díját átadó köztársasági elnök fontos bejelentéseket is tett, többek között a hadiipar és technológia területén való teendőkkel kapcsolatban.

„Napjaink világában a valódi függetlenség első számú feltétele a technológiát tervező, gyártó és exportáló ország. Mint minden újdonságban, a technológia fejlődésében is az első lépés az, hogy el tudjuk képzelni. Az a távoli célunk, amit „aranyalmaként” is megneveztek a történelem során, mindig megújult. Amikor már nem voltunk képesek elképzelni, megálmodni, akkor kezdtünk visszaesni. Amit Törökország megszerzett, azt mind az álmaink valóra váltása közben szereztük meg. Napjainkban a biztonság fogalma nagy mértékben megváltozott. Ma már, ha a fizikai biztonságot nem egészítjük ki a kiberbiztonsággal, a digitális ipart a helyi alkalmazásokkal, akkor csak magunkat tévesztjük meg. Eltökéltük, hogy új horizontokat nyitunk meg a fiatalok előtt. Minden munkát támogatunk a nemzeti technológia fejlesztésének terén. Az elmúlt években minden esemény a függetlenség és a technológia, főként a hadiipar közötti összefüggésre utal. A helyi és nemzeti technológia fejlesztésével a függetlenségünket akarjuk megerősíteni” - mondta. Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök ismét hangsúlyozta, milyen fontos a nemzeti technológia az ország sorsa szempontjából.



Még több hír