Honvédelemben Nemzeti Projektek(12)

A Török Hadiipari Szindikátus oktatási igazgatója, Tarkan Zengin elemzése a témában...

1099825
Honvédelemben Nemzeti Projektek(12)

Fontos készletet jelentenek Törökországban a katonai gyárak. Az állami munkahelyeket jelentő katonai gyárak kiemelten fontosak a humán erőforrások, tevékenységek, lehetőségek szempontjából. Törökország katonai hadműveletei és a terrorellenes küzdelem terén még inkább érzi ezek fontosságát. A Kayseriben található 2. Központi Karbantartó Gyár Igazgatóságának tevékenysége 1951-ben kezdődött. Ez az üzem mintegy 800 személynek ad munkát, közülük 480 munkás, a többiek tisztek, főtisztek és civil hivatalnokok. A vezetőség és a dolgozók fontos sikereket értek el.

 

A Török Hadiipari Szindikátus oktatási igazgatója, Tarkan Zengin elemzése a témában...

A 2. Központi Karbantartó Gyár Igazgatósága a Török Fegyveres Erők (TFE) lánctalpas járműveinek karbantartását, javítását, modernizálását és pótalkatrész-ellátását végzi. A lánctalpas járművek közé tanok, páncélozott csapatszállítók és harci járművek és hasonlók tartoznak. A gyár minden katonai egységnek támogatást nyújt. A kayseri 2. Központi Karbantartó Gyár Igazgatósága az alábbi feladatokat is végzi:

1.      lánctalpas járművek pótalkatrész-ellátása

2.      lánctalpas járművek motor- és váltóolajának elemzése,

3.      elektronikus és mechanikus eszközök kalibrálása,

4.      baráti és szövetséges országok szakembereinek képzése,

5.      alegységek műszaki támogatása.

AZ M-60 TANKOK TELJESEN MEGÚJULTAK

Az alapításától kezdve lánctalpas járművek felújításával, modernizációjával szerzett tudás és tapasztalat segítségével több mint 2000 M48AT1-T2 tank modernizációját, TAMAY Tankmentő. Mérnöki harci jármű (ISA) és lánctalpra épített szétnyitható híd javítását végezték el.

Emellett mintegy 2000 benzinüzemű M113 ZPT jármű dízel átállításával, külső üzemanyag-tank bővítéssel növelték teljesítményét és M113 A2T2 modellé alakították át. Ezen járművek egy részét a Török Fegyveres Erők (TFE) igényei alapján páncélos parancsnoki járművé, mentővé, tűzoltó központtá alakították át.

Az utóbbi években az M60T tank modernizációját és az MLC 70 osztályú lánctalpra épített szétnyitható híd javítását végezték el. Az M60T tank modernizációs projektjében először kapott török tank robbanásérzékeny páncélt (Explosive Reactive Armour/ERA).

A fő karbantartás keretében a lánctalpcserétől a lövegtorony modernizálásáig 170 M-60 tank kapta meg a török átalakításra utaló „T” betűt a modell nevéhez, és M-60 T néven került be e Török Fegyveres Erők (TFE) leltárába. Másként szólva, a Török Fegyveres Erők (TFE) rendelkezésére tetőtől talpig felújított M-60 T tankokat bocsátottak.

Emellett a tankok modernizálása után a központban különleges helyzetekben, például vízben vagy meredek lejtőn is teszteknek vetették alá őket. A Keyseri 2. Központi Karbantartó Gyár Igazgatósága ADOP-2000 projektje keretében a Leopard 2A4 tankok tankelhárító képességeit fejlesztő projekt is folyik.A HADMŰVELETEKET TÁMOGATÓ MUNKAHELYEK

A kayseri 2. Központi Karbantartó Gyár Igazgatósága a 2016-ban indított Eufrátesz Pajzsa és a 2017-es Olajág és az afrini Hadműveletet pótalkatrészekkel és felszerelésekkel támogatta, és a sérült lánctalpas járművek javító-karbantartó központja is volt. A hadműveletek színterein kárt szenvedett járművek esetében úgy bel-, mint külföldön végezte a javításai, karbantartási és mentési műveleteket, s az első naptól hozzájárul a hadműveletek sikeréhez. A katonai üzem dolgozói és katonai személyzete a hadműveletek helyszínén végzett helyszíni műveleteket.

 

SZÁMOS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI DÍJJAL RENDELKEZIK

A kayseri 2. Központi Karbantartó Gyár Igazgatósága tervezésre és gyártásra vonatkozó AQAP-2110 NATO Ipari Minőségbiztosítási Tanúsítvánnyal rendelkezik, minden tevékenységét a környezetbiztosításra vonatkozó TS EN ISO 14001 és a munkaegészségügyre vonatkozó OHSAS 18001 munkavédelmi tanúsítványnak megfelelően végzi. A kayseri 2. Központi Karbantartó Gyár Igazgatósága alaptevékenysége mellett a minőségbiztosításnak is kiemelt fontosságot tulajdonít. 2017. március 4-én a Török Minőségbiztosítási Egyesület tagja lett, 2017. október 18-án pedig az első katonai üzem lett, amely csatlakozott a Nemzetközi Minőségbiztosítási Mozgalomhoz. A védelmi minisztérium által pilot üzemnek választott kayseri 2. Központi Karbantartó Gyár Igazgatósága tevékenysége és felkészültsége által kiérdemelte a „Háromcsillagos Kompetencia Bizonyítványt”.

A Török Hadiipari Szindikátus oktatási igazgatója, Tarkan Zengin elemzését ismertettük a témában...



Még több hír