Megszavazta a katonai mozgósításróló szóló törvénytervezetet az ukrán parlament

Az ukrán parlament egy olyan törvényt fogadott el, amely szigorítja a katonai mozgósítás feltételeit az országban.

2127019
Megszavazta a katonai mozgósításróló szóló törvénytervezetet az ukrán parlament

A parlamentben szavazták meg a mozgósítással, a katonai nyilvántartásba vétellel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes kérdések javításáról szóló törvénytervezetet.

A törvénytervezetet 351:283 arányban fogadták el.

A parlament által elfogadott új törvény értelmében a mozgósítás során a 18 és 60 év közötti férfiaknak mindig maguknál kell majd tartaniuk a katonai nyilvántartási igazolást, és azt a katonai nyilvántartási és felvételi hivatal képviselőjének vagy rendőrtisztnek a kérésére fel kell mutatniuk.

A férfiaknak a határátkelőhelyen vagy a határ menti területen is fel kell mutatniuk a katonai nyilvántartási igazolványukat, ha egy határőr felszólítja őket. Ezenkívül azok, akik külföldön tartózkodnak, és nem rendelkeznek katonai nyilvántartási igazolással, nem kaphatnak új útlevelet.

A törvény közzétetelét követően minden katonai szolgálatra kötelezett személy köteles 60 napon belül frissíteni lakcímét, elérhetőségét és katonai veszteségi adatait.

A 18-60 év közötti katonai szolgálatra kötelezett személyek csak akkor kaphatnak majd konzuli szolgáltatásokat Ukrajna külföldi diplomáciai intézményeiben, ha frissítik katonai nyilvántartási adataikat.

Április 2-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta a parlament által elfogadott törvényt a mozgósítási korhatár 27-ről 25 évre történő csökkentéséről.

Zelenszkij Vilniusban, Litvánia fővárosában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy  az új mozgósítási törvényben néhány javítást hajtottak végre a katonai közigazgatás segítése érdekében, hozzátéve, hogy az új törvénnyel megerősítik az ellenőrzést azok felett, akik kijátsszák a katonai mozgósítást.



Még több hír