Macron: "Meghiúsítottunk iráni dróntámadást"

Emmanuel Macron francia elnök arról számolt be, hogy megakadályozták azon iráni drónokat, amelyek felkészültek arra, hogy támadást hajtsanak végre Izrael ellen, és lelőtték őket a jordániai légtérben.

2128009
Macron: "Meghiúsítottunk iráni dróntámadást"

Emmanuel Macron francia elnök, aki a francia BFMTV és az RMC csatornák közös műsorának vendége volt, értékelte a Közel-Keleten végbemenő eseményeket.

Az Izrael ellen hétvégén végrehajtott iráni támadásra utalva Macron azzal érvelt, hogy Teherán "aránytalan" válaszlépést tett meg a damaszkuszi konzulátusa elleni április 1-jei izraeli támadásra.

"Ez Izrael győzelme, mert sikerült szinte az összes rakéta és dróntámadást meghiúsítani." – mondta a francia elnök.

Macron kijelentette, hogy a hétvégén Jordánia kérésére saját repülőgépeikkel lelőtték az ország légterében repülő iráni drónokat.

Macron arra emlékeztetett, hogy Franciaország katonai támaszpontja van Jordániában, és elmondta, hogy megsértették Jordánia légterét.

Április 1-jén Izrael légicsapást mért az iráni konzulátus épületére Damaszkuszban, megölve az Iráni Forradalmi Gárda 7 tagját, köztük 2 tábornokot.

Irán bejelentette, hogy Izrael támadása a konzulátus ellen felér az országa területe elleni támadással, és meg fognak torolni.

Izrael szintén válaszlépéseket ígért Iránnak.

Előző este Irán több száz kamikaze drónnal, ballisztikus- és cirkálórakétával indított támadást Izrael ellen, és bejelentette, hogy több katonai célpontot eltaláltak.  

Izrael szerint a támadások többségét légvédelmi rendszerek hiúsították meg, de egy rakéta eltalált egy déli katonai támaszpontot.



Még több hír