Averea celor mai bogați cinci oameni din lume s-a dublat

Cei mai bogați cinci oameni și-au dublat averea începând cu 2020 până în prezent.

2088736
Averea celor mai bogați cinci oameni din lume s-a dublat

Cei mai bogați cinci oameni și-au dublat averea începând cu 2020 până în prezent.

Averea acestor cinci persoane a crescut la 869 de miliarde de dolari anul trecut, față de 405 miliarde de dolari în 2020, potrivit unui raport al organizației caritabile britanice Oxfam, publicat în timp ce cele mai importante personalități ale lumii s-au deplasat la Davos, în Elveția, pentru a participa la Forumul Mondial.

Raportul anual al Oxfam privind inegalitatea globală a arătat, de asemenea, că aproape cinci miliarde de oameni din întreaga lume au devenit mai săraci începând din 2020.

Potrivit raportului, averea miliardarilor a crescut cu 3,3 miliarde de dolari în ultimii patru ani, în ciuda faptului că economia mondială se luptă cu multiple crize, inclusiv cu noul coronavirus.

Oxfam a precizat că datorită creșterii rapide a prețurilor la acțiuni,cele mai bogate persoane și companii au acumulat mai multă avere, dobândind în același timp mai multă putere.

Pentru a spori puterea companiilor lor, bogații pun mai multă presiune asupra lucrătorilor, îmbogățesc acționarii deja bogați și depun eforturi pentru a se sustrage de la plata taxelor și a privatiza statul, se arată în raport.

În 1980, companiile din țările OCDE plăteau 48% din impozitul pe profit, dar acest procent a scăzut la 23,1% în 2022.

Potrivit raportului, în condițiile în care decalajul dintre bogați și săraci se adâncește, se așteaptă ca lumea să producă primul său miliardar în decurs de un deceniu. Raportul avertizează că, dacă tendințele actuale continuă, sărăcia mondială nu va fi eradicată decât peste 229 de ani.

Ca soluție la dezechilibrul detaliat în raport, Oxfam propune, de asemenea, un impozit pe averea milionarilor și miliardarilor din lume, care ar aduce 1800 de miliarde de dolari în fiecare an.



Ştiri din aceeaşi categorie