A Szív Hídjai, Török Intézmények(8)

Törökországi Szív Hídjai programunk keretében folytatjuk a Külföldi Törökök és Rokon Népek Hivatalának bemutatását.

1150300
A Szív Hídjai, Török Intézmények(8)

Törökországi Szív Hídjai programunk keretében folytatjuk a Külföldi Törökök és Rokon Népek Hivatalának bemutatását.

Napjainkban a világon a diaspóra tevékenysége nem csupán az állampolgársághoz kötődik; a legfontosabb példákat Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, India és Kína esetében is láthatjuk, a diaspóra elismerése a történelmi és kulturális gyökerekkel is rendelkező társadalmakban is terjed.

A fontos kulturális és civilizációs képviseletet folytató, Törökországgal közös értékeken osztozó, testvéri országok ennek keretében Törökország „kulturális diaspóráját” képviselik. A YTG a világ jelentős részét átfogó Testvéri Társadalmakkal közös örökségünket őrző s együttműködést fokozó tevékenységére országunk történelmi és kulturális mélységének megfelelő diaspóra felfogáshoz is szükség van. A Testvéri Közösségek állampolgárainak diaspórái számos országban egymás mellett élnek a török diaspórával, ezért közösen cselekedhetnek, s így Törökország diaspórájával és a kulturális diaspórával még jobban kiegészíthetik egymást.

A testvéri társadalmakkal való kapcsolat egyik legfontosabb tudományos és humanitárius alapja a legfontosabb munkálatok közé tartozó „Törökországi Ösztöndíjak” néven ismert nemzetközi diákmozgalom. A nemzetközi diákok jelentős része a Testvéri Közösségekből érkezik, s országuk szükségleteit szolgáló területen tanulnak törökországi egyetemeken, s a kapcsolatokhoz az érintett ország hasznos tapasztalatainak megosztásával járulnak hozzá. Ezek a diákok a YTB által világszerte támogatott Török Diplomások Egyesületei által a diploma után is fenntartják a kapcsolatot Törökországgal. Törökország ilyen módon javítja az oktatás színvonalát a világon, s ugyanakkor s ugyanakkor a békével és együttműködéssel kapcsolatos világnézetét közelről megismert, „szimpatizáns diaspórára” is szert tesz.



Még több hír